maandag 6 december 2021

Niel MEULEMANS 

vice-zegekoning die vooral ‘ver van huis’ won

Niel Meulemans is de kleinzoon van Raymond Coekaerts, die in 1959 en 1960 deel uitmaakte van de rode Faema-garde van Rik Van Looy



Niel legde eerst een hele weg af in het voetbal: eerst in eigen Tielt-Winge 3000, vervolgens provinciaal bij KAC Betekom, waarna nationaal bij Lierse. Hij ontzag almaar meer de wekelijkse verplaatsingen en keerde naar Betekom terug maar de rek was er dan al uit, temeer hij al die tijd ook een verwoed fietser en dat gaf tenslotte de doorslag. 

De overschakeling na de winter 2017-2018 van het voetbal naar de koers liep niet over rozen: een zware val stelde zijn debuut tot eind juni 2018 uit en de zomervakantie werd letterlijk verzuurd door een virale infectie tijdens de familiereis in Turkije. Tijdens een bemoedigende herfst dreef hij zijn top vijf plaatsen op naar zeven stuks zodat hij vol vertrouwen aan het winterreces kon beginnen. 

Bij de 14-jarigen zette hij mooie stappen met 6 overwinningen (waarvan 5 in Wallonië) en als de Vlaams-Brabantse vice-kampioen werd hij achtste op het BK in Liedekerke. Zijn treintje was vertrokken. 

Als eerstejaarsnieuweling won hij al meteen de verlate seizoensopener in Attenrode-Wever, waar hij het haalde van Matis De Meijts, Yorick Slaets, Milan Vandamme, Yarno Van Herck, Ferre Vanschoonbeek en nog honderd anderen. Dat kon tellen en de toon leek gezet maar op een tweede overwinning was het wachten tot de slotdag in het Waals-Brabantse Cortil-Noirmont. Hij kampte met groeipijnen die sommige vezels vastzetten met krampen in de finales voor gevolg.

Dat euvel was in 2021, niet door maar na zijn overstap van Maes CT Glabbeek naar Acrog-Tormans, helemaal uitgevlakt wanneer Niel zich opwerkte tot de nationale vice-zegekoning met 13 overwinningen, de meeste ‘ver van huis’ behaald en de ‘verste’ in de met hoogtemeters bezwangerde en door pittige tijdritjes gekruide 3-etappenfahrt von Ronneburg (Duitse deelstaat Hessen) bijna 400 km. van Tielt-Winge, met twee dagzeges en de derde eindplaatsIn zijn utslagen injecteerde hij nog meer uitheemse kwaliteit met een tweede plaats (na zijn kompaan Sente Sentjens) in de Tour de la Pévèle (Fr.).

 

Niel Meulemans behoort dus tot de beteren van het bouwjaar 2005 en het vermoeden bestaat dat hij als junior weinig aanpassingsproblemen zal kennen.

Toch maakt Niel zichzelf niets wijs. Hij beseft dat, zoals voor de allermeeste anderen, de kans miniem is dat hij van deze passie een lonend beroep kan maken, maar hoe klein ook wil hij er toch alles aan doen om het af te dwingen. In afwachting doet hij evenzeer zijn stinkende best aan het Kamsa Atheneum van Aarschot in de richting sportwetenschappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten