donderdag 2 december 2021

Al 24 in totaal, waar en wanneer de zilveren?

Yoran VAN GUCHT: geen enkel seizoen zonder titel!

 

Yoran Van Gucht zal, zoals Nolan Huysmans van het bouwjaar 2006, in de jonge historie der aspiranten als dé grootmeester van het bouwjaar 2004 geboekstaafd worden. Hij behaalde globaal zo’n 65 zeges, doorspekt met zes Belgische, drie Vlaamse en vijf Oost-Vlaamse titels.




Dat recital zette hij vanaf 2019 verder bij de nieuwelingen met vooral de Vlaamse (in Laarne) en de Belgische (in Lendelede) titel op de weg. Hij bleef ook trouw aan de Blaarmeersen, waar hij als aspirant driemaal op een rij kampioen in het omnium was geworden. Als nieuweling waren er meer baantitels te veroveren en Yoran voelde zich aangesproken en werd, behalve tweemaal in het omnium en de scratch, in 2020 ook kampioen in de achtervolging, de puntenrit en de snelheid. Covid-19 verhinderde dat het er in de winter van 2020-2021 nog enkele meer werden. 

Tijdens de winter van 2019-2020 won hij aan de Blaarmeersen ook de beide manches der Beker van België. Goed dat hij zo’n druk indoorprogramma afwerkte want vanaf half maart werd er 3,5 maanden niet meer gekoerst en tijdens het restant van 2020 behaalde Yoran geen enkele overwinning.

Ook het seizoen 2021 begon later dan voorzien maar toch al een halve maand eerder dan in 2020. En dus liet Yoran, eens dat hij van pollen bevrijd was, het niet koud worden. Hij won meteen in Vlamertinge. 

Dat was evenwel niet het intro van een serie maar een voorlopig eindpunt. De pistemeeting in Le Mans (Fr.), waar hij zo naar uit had gekeken, werd een letterlijk breekpunt want om een schouder te breken was hij niet naar de hoofstad van de Sarthe afgereisd. Een complexe breuk nog wel, die hem tot de tweede helft van augustus aan de kant zou houden.

Toch gaf Yoran 2021 nog niet op. Hij wilde met een geruststellend gevoel aan het winterreces beginnen en dat lukte hem nog ook. Het eerste weekend van september leverde ei zo na een dubbelslag op waarbij hij op zondag won in Neerijse, op één van de mooiste trajecten uit het regionale circuit met 900 hoogtemeters met de negen beklimmingen van de Smeysberg, een stukje Ronde van Vlaanderen zoals er in Vlaams-Brabant wel meer te vinden zijn. Een kolfje naar de hand van Yoran met in zijn kielzog kompaan Joppe Heremans in verlegenheid werd gebracht. Dat regionale succes smaakte naar meer maar in de Keizer van Koksijde/Pittem (pech) noch in het BK in Herzele kon Yoran zich doorzetten zoals hij dat voor ogen had.

Op de valreep kreeg hij toch nog een titel te pakken en niet de minste maar wel de Oost-Vlaamse in Wetteren, waar een dot van een koers geserveerd werd die de besten op het voorplan bracht. Yoran haalde het tenslotte van Milan De Meester (één van de absolute toppers van 2021)

Het was een niet meer verhoopt orgelpunt op een uitgehold seizoen, zodat hij niet met totaal lege handen aan het winterreces. Op het Vlaamse omniumkampioenschap van afgelopen weekend was hij er nog niet bij, zoals wel op de BK’s tijdens de jaarwende om zijn totaal aan titels verder aan te dikken.

Yoran Van Gucht maakt deel uit van Avia-Rudyco-Janatrans dat van het bouwjaar 2004 vooral ook nog Yorick Slaets en Jens Verbrugghe overhield. Van de nieuwelingen komen vooral Steffen De Schuyteneer en Milan Van den Haute over. Met Yoran, Yorick en Jens zullen ze een ijzersterk kwintet vormen. Benieuwd hoe Yoran zich profileert in de 1.1 en de 2.1 koersen die dé overstap zijn naar de beloften en hoe dat matcht met eventuele deelnames aan internationale baanmeetings. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten