dinsdag 7 december 2021

Gibbe STAES: vanwaar kwam dié plots uit?!

 

 

Gibbe Staes (Retie) schrok zich tijdens het BK tijdrijden in Koksijde een hoedje toen hij rond 13u35 omwille van zijn besttijd verzocht werd om in de hot seat plaats te nemen. Zijn verbazing werd alom groter want hij zat er nog tot Milan Van den Haute eraan kwam. Hij deed over de bijna 12 km. ruim 30” minder. Ook Yarno Van Herck(-10”) en Duarte Marivoet Scholiers (-14”) verbeterden Gibbe’s tijd, wat Jasper Schoofs (-13,5”) als enige eerstejaars al eerder had gedaan. Net geen medaille tenslotte, daar maalde Gibbe niet om. Dit was het begin van nog meer moois: fraaie ereplaatsen in de Triptique Ardennais (4de), de Ardennenkoers van Couvin (10de), de Tour de la Basse Meuse (7de), de ‘Keizer’ (3de), de Affligem Classic (4de) en last but not least een opmerkelijke passage in de 3-etappenfahrt Ronneburg (in de Duitse deelstaat Hessen) met, in samenspel met afwerker Niel Meulemans, tweemaal tweede en zevende in de daguitslagen én de tweede de eindplaats. Veel allrounder kun je niet zijn.




Gibbe stond een jaar geleden, qua resultaten, nog nergens. Bij de aspiranten telde hij slechts mee met vierde plaatsen in de Antwerpse kampioenschappen en als eerstejaarsnieuweling was een zevende plaats in Berlare zijn enige vermeldenswaardig wapenfeit. 

In de winter van 2020-2021 kwam Yvo Van Herck erbij, hij deed Gibbe gerichter trainen en dat wierp zijn vruchten af. Toch was het een verrassing dat Gibbe op 18 juni in Koksijde zijn frisse kop plots zo hoog opstak. Die knalprestatie leverde hem meteen een selectie op voor het BK ploegentijdrit van begin juli in Borlo. Milan De Ceuster, Niels Driesen, Sente Sentjens, Liam Van Bylen en Yarno Van Herck waren zijn ijlende compagnons de route naar de eclatante triomf van Acrog-Tormans. En ruim een maand later wurmde Gibbe zich op het Antwerpse tijdritpodium tussen Yarno en Duarte. 

Enkel een eigen individuele overwinning ontbrak nog maar ook daar deed hij wat aan in het verre Fernelmont (Namur), waar hij won vier jaar en vier maanden na zijn overwinning in Herenthout als 11-jarige tussen de 12-jarige aspiranten.

Ook zijn afsluiter in oktober mocht best gezien worden met ei zo na zowel in de ‘Keizer’ van Tielt (waar zijn kompaan Sente werd gekroond) als in de Affligem Classic een podium.

Deze Gibbe Staes mag zijn overstap naar de junior onbevangen tegemoet zien, aangezien hij van het tijdrijden en hoogtemeters zijn natuurlijke bondgenoten heeft gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten