zondag 31 mei 2020

Renner van het Jaar 1983 én
Italiaanse voorloper Remco Evenepoel … 
Giuseppe SARONNI
il bambino prodigio

De vroege jaren tachtig: er was Bernard Hinault, er was TI-Raleigh, er waren (aangevoerd door Sean Kelly) de oprukkende Engelssprekenden, er was Francesco Moser naast wie éne Giuseppe Saronni ongegeneerd bijschoof.
Beppe werd in 1977, op zijn negentiende, beroepsrenner nadat hij speciale dispensatie had verkregen van de Italiaanse bond. Hij was een allrounder: een goede tijdrijder, een meer dan behoorlijke klimmer en hij kon terugvallen op een aardige explosiviteit. Het leverde hem  globaal bijna 200 overwinningen op.
Bij zijn debuut in 1977 viel hij met de deur in huis. Hij won vijf Italiaanse semi-klassiekers: de Trofeo Pantalica, de Giro Sicilia, de Tre Valli Varesini, de Giro del Friuli en de Giro del Veneto. Hij haalde het podium van Tirreno-Adriateco (derde) en La Flèche Wallonne (tweede na Freddy Maertens en Francesco Moser), deed het ook voortreffelijk in onder meer Milano-Sanremo (19de), het wereldkampioenschap in San Cristobal (9de), de Giro di Lombardia (14de),….
Beppe had, tenzij het er echt toe deed, een broertje dood aan tijdrijden en haalde (à la Roger De Vlaeminck) de neus op voor de Tour, waarin hij pas in 1987 een enige keer aanzette en het na dertien dagen voor bekeken hield zonder één keer voor een dagzege in aanmerking te zijn gekomen. Giuseppe Saronni was een rabiate Italiaanse coureur.
Remco Evenepoel zal grensoverschrijdender zijn en lijkt intrinsiek nòg béter dan Giuseppe Saronni, wat niet meteen betekent dat hij diens palmares (waarop vooral de Giro 1979 en 1983 opgelost met 24 dagzeges en 39 maglia rosa, La Flèche Wallonne 1980, het wereldkampioenschap in Goodwood 1982, de Giro di Lombardia 1982, Milano-Sanremo 1983, ….. prijken) zomaar naar de kroon zal steken. Het verliep kort en heftig voor Giuseppe Saronni maar nog vòòr zijn dertigste was het beste er al af. Met dat palmares haalt hij niettemin net de Italiaanse top tien in mijn all time palmares ranking.

zaterdag 30 mei 2020

“Dopingjagers nemen Tour 2017 in het vizier” ???


“De koers is van ons” gaat  
onverstoorbaar door als negatieve 
influencer van het wielrennen


Het opgerakelde verhaal van de Stimul-lente 1977 is nog niet koud of daar is “de koers is van ons” reeds met het volgende blik stemmingmakerij, nu aangaande de Tour van 2017. Na een impasse van zes maanden zou het Cycling Anti-Doping Foundation aan hun redactie gemeld hebben dat het hertesten van de stalen eindelijk is gestart. 
De mare haalt dit keer ‘slechts’ de eerste bladzijde maar “de koers is van ons” profileert zich almaar meer als de ondergraver van het wielrennen. Dit moet toch ook bij hun wekelijkse columnist Patrick Lefevere bedenkingen ontlokken.
De meeste andere media werden door het CADF dus nièt gebrieft en houden voorlopig de bek in de pluimen, al waren VTM en Sporza er als de kippen bij om Peter Van Eenoo van het Gentse dopinglab een forum te geven. Hij ging er gretig op in. Profileringsdrang of is er wel degelijk vuur waar er rook is?

Het betreft nièt de Operatie Aderlass van de Duitse dokter Mark Schmidt maar een afgeleide daarvan waaruit moet blijken dat in 2016 en 2017 àndere renners zich van een dopingproduct bedienden dat toen nog niet opspoorbaar was (maar nu dus wel?!).
Vaag, vager, vaagst maar toch gefundenes Fressen voor “de koers is van ons”. Om welk verboden product het gaat, is onduidelijk, maar de oorsprong zou Amerikaans zijn. De UCI werd in november op de hoogte gebracht en vroeg het CADF om alle stalen van 2016 en 2017 te laten analyseren door de labo’s van Seibersdorf (Oostenrijk) en Köln. Vooral de stalen uit de Tour van 2017 zouden daarin geviseerd worden. Het is niet uitgesloten dat er ook bekende namen tussen zitten, wordt er speculatief aan toegevoegd. 
Vergis u niet: ook bij mij zouden één of meer ontmaskeringen meer blijdschap dan treurnis ontlokken want elke betrapping is géén nederlaag maar een overwinning als een krachtig signaal naar de actoren van het huidig wielrennen dat de pakkans aanzienlijk en zelfs met terugwerkende kracht is. Het zou mij evenwel enorm verwonderen dat hier iets concreets van komt. 
Intussen is het wielrennen nog eens in twijfel getrokken met (on)dank aan “de koers is van ons” dat met nog geen woord repte over de nieuwste confidenties van Lance Armstrong die kennelijk niet in hun journalistiek kraam passen. Wat vindt The Bicycle Guy daarvan of verdiept hij zich zoveel liever in de koerskleding voor vrouwen? Volgende keer voor ... transgenders misschien?!

“De koers is van ons” krijgt er trouwens niet genoeg van om het wielrennen te schofferen. Op hun site is er een bijdrage met als titel Onheilspellend nieuws voor de koers? Fietsen in een peloton is risicovoller is dan voetballen op een groot veld”. En dus: opdoeken die handel?! Dit is niet ernstig meer. Zouden ze hun slogan “de koers is van ons” niet beter ombuigen tot “de koers, daar willen wij zo gauw mogelijk van af”.


Met (on)dank aan Greg LeMond 

Fantast François LAMBERT
pimpte het grote geld, waarover hij
zelf niet beschikte, in het wielrennen

In de tweede helft der jaren tachtig van vorige eeuw stond er in wielerland een onwaarschijnlijk fenomeen op: ‘zakenman’ François Lambert die het bescheiden wielerteam van zijn goede vriend Guido Reybrouck vanaf 1987 een fikse dreun in de rug gaf. Fangio werd A(ll)D(rive)R(enting) - Fangio. Almaar betere coureurs werden aangeworven: Gregor Braun, Francis Castaing, Luc Colyn, Dirk Demol, Fons De Wolf, René Martens, William Tackaert, Ferdi Van den Haute, … in 1987; Frank Hoste, Johan Museeuw, Eddy Planckaert, Pol Verschuere, … in 1988; Johan Lammerts, Greg LeMond, Ronny Van Holen, … in 1989.
De successen lieten niet op zich wachten. Eddy Planckaert won op zijn dertigste eindelijk de Ronde van Vlaanderen en Dirk Demol rondde de week daarop een monstervlucht af in Paris-Roubaix. Zoals bij de jaarlijkse ploegvoorstelling in het mondaine Casino van Knokke was het die zondagavonden couckenbak avant-la-lettre in de Siphon langs de Damse Vaart, nocturnes om nimmer te vergeten. Het strafste moest evenwel nog komen. José De Cauwer gooide drenkeling Greg LeMond (die tijdens een jachtpartij door hagel geraakt en in 1987 en in 1988 geen uitslagen van betekenis had behaald) een reddingsvest toe dat de Californiër met de beide benen greep. Voor de Tour was hij eigenlijk niet klaar maar hij verbeterde dag na dag en vooral Johan Museeuw consolideerde Gregs kansen op de eindzege. Hij begon in diep verloren positie (50” meer dan Laurent Fignon) aan de afsluitende tijdrit van 24,5 km. naar de Champs Elysées. LeMond deed over elke kilometer ruim twee tellen minder zodat hij zijn mali in 8” boni omboog. José De Cauwer zat daar voor veel tussen; hij had bij nacht en ontij van de fuivende commissarissen bekomen dat Greg zich van een triatlonstuur mocht bedienen. 
Tot overmaat van weelde werd Greg LeMond vijf zondagen later in Chambéry wereldkampioen. Het betekende dat ADR zowel de Tourwinnaar als de wereldkampioen in de rangen had. Hàd want dat bleef niet zo. Door de onorthodoxe wijze waarop hij betaald werd, voelde LeMond nattigheid en bovendien opgevrijd door opbiedende andere teams pleegde hij laffelijke vaandelvlucht. Z, een merk van kinderkleding(winkels), haalde tenslotte zijn slag thuis met Peugeot als cosponsor. Lambert en De Cauwer bleven verweesd achter. José was de laatste die zich schuldig moest voelen. Toch liet hij zijn renners niet vallen en ruïneerde (bijna) zichzelf om hun hachjes te redden.
Met Tulip Computers (Ned.) werd nog een mooie constructie in de steigers gezet die vooral in 1991 rendeerde: met Luc Roosen werd de Tour de Suisse gewonnen en met Michel Zanoli werd een dagzege behaald in de Vuelta. Na een teleurstellend 1992 was het voorbij. Het had zoveel mooier kunnen zijn indien Greg LeMond half zoveel geduld aan de dag had gelegd als José De Cauwer met hem. From Zero to Hero als coureur werd From Hero to Zero als mens. In LeMonds toenmalige verblijfplaats Marke zullen er dat velen graag beamen.

François Lambert, die ermee koketteerde een brave naïeve Brugse jongen te zijn, heeft het betaalde wielrennen onbedoeld in een volgende stroomversnelling gebracht. Greg LeMond was voor de andere toprenners de referentie om hun looneisen bij de sponsors kracht bij te zetten. Bernard Tapie was als zelfverklaarde mecenas de tien jaar eerder ranziger versie van François Lambert. De Franse doos van Pandora was nòg groter dan de Vlaamse.
Gustaaf DE SMET was méér 
dan een notoire kermiscoureur

Het zat er al een tijdje aan te komen dat Gustaaf De Smet niet bijster lang meer ‘onder ons’ zou zijn. Hij overleed in Oostakker twee weken na zijn 85ste verjaardag.

Uit de privécollectie van Frans KIMPE
Na opeenvolgende winst in de Omloop ‘Het Volk’, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen was hij al vrij vroeg zeker van het hoogst haalbare als amateur: een selectie voor de Olympische wegrit in Melbourne 1956, waar het parcours hem te hooggegrepen was. In het gezelschap van Norbert Verougstraete arriveerde hij 5’30” na het megatalent Ercole Baldini maar kwam toch nog uit op een niet onaardige 24ste plaats.
Staf was, hoewel hij de meeste van zijn 72 overwinningen in die sector behaalde, méér dan een notoire kermiscoureur. Hij trad frequent ‘buiten die oevers’ voor overwinningen met meerwaarde als: de Schaal Sels in Merksem 1960, de Omloop van Midden-België in Lier 1961, de Omloop der Vlaamse Ardennen in Ichtegem 1963 & 1967, de G.P. de Denain 1963, de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen in 1963 & 1964, … 
Het werd allemaal ruim overstegen door zijn superjaar 1965, waarin hij zestien overwinningen behaalde waarbij vooral een trio dagzeges en de eindoverwinning in de Quatre Jours de Dunkerque.
Eerder was hij (na Noël Depauw en Bernard Van de Kerckhove) derde geworden in Gent-Wevelgem. Indien hij één klassieker kon winnen dan moest het Paris-Tours zijn. Na zijn derde plaats in 1964 focuste hij zich voluit op ‘la course des feuilles mortes’ met een strooptocht langs de Vlaamse kermiswegen die hij als een rittenkoers opvatte. Tijdens de twee maanden tussen 7 augustus en 7 oktober behaalde hij négen overwinningen. Hij leek onklopbaar en dat besefte ook Gerben Karstens die zich, met de eerder ontsnapte Tom Simpson als springplank, uit de voeten maakte en enkele tellen uit de greep van het ijlende peloton bleef waarvan Staf De Smet 'uiteraard' de spurt voor de tweede plaats won. Die Paris-Tours was een specialleke. Om de traditionele massaspurt te anticiperen had men de derailleur aan de ketting gelegd. Wie van versnelling wilde veranderen moest afstappen, not done dus. Het resulteerde, met weliswaar ‘wind mee’, in de op één na (Peter Post in Paris-Roubaix 1964) snelst  verreden klassieker ooit met een moyenne van 45,029 km./u. en het ‘experiment’ werd niet meer herhaald.
In dat heuglijke 1965 toog Staf zelfs naar de Tour de France omdat men hem niet kansloos achtte in de vlakke openingsrit van Köln naar Liège. Hij was er rotsvast van overtuigd dat hij Rik Van Looy kon verslaan zoals negen maanden eerder in het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp. Staf had zich in de straten van de cité ardente in het spoor van Rik II vastgebeten en zou er misschien gepast zijn uitgekomen indien zijn ketting niet doormidden was gebroken.
Veel beter leek de Mariakerkse dertiger in 1966 niet meer te kunnen realiseren tot hij anderhalve maand na winst in Kuurne-Brussel-Kuurne (na Felice Gimondi en Jan Janssen) derde werd in Paris-Roubaix en (opnieuw) vijfde in Paris-Brussel. Naderhand werd hij ook nog vijfde in ‘zijn’ Paris-Tours.

Gustaaf De Smet, een homoniem van de illustere Latemse kunstschilder, was niet voor één gat te vangen. Reeds tijdens zijn koersjaren zette hij met zijn echtgenote een tabaksgroothandel op zodat hij zich liever niet te ver en niet te langdurig van zijn thuishaven bevond. Het verklaart ook waarom hij, in weerwil van lucratieve aanbiedingen, zijn hele carrière bij Groene Leeuw bleef. Hij liet de wielrennerij nooit helemaal los aangezien hij langdurig voorzitter was van de VOBOV-vrienden van Oost-Vlaamse ex-renners

Wat betreft afscheid nemen van illustere ex-coureurs is er nog meer ‘onheil’ op komst. 

vrijdag 29 mei 2020

De bewogen jaren tachtig waren vooral
Het decennium - KELLY
ondanks zijn isolement ten opzichte van 
de clan-Post, Hinault, Saronni, LeMond, Roche

Tijdens de winter van 1976-1977 vloog graaf Jean de Gribaldy (een kloeke boerenzoon uit Besançon, ex-renner en verre nazaat van de adellijke Italiaanse familie de Gribaldi) met zijn privé-vliegtuig naar Ierland om er ene Sean Kelly op te halen. Die was hem opgevallen als winnaar van de piccolo Giro di Lombardia. Het klikte tussen de twee en Jean zag in zijn poulain een potentiële kampioen, die hij op de juiste koerspaden wilde loodsen. Sean aanvaardde een bescheiden contract, verhuisde naar het kille Noord-Frankrijk, waar hij bivakkeerde in een klein appartementje zonder comfort. 

Sean Kelly werd een coryfee van de monumentale klassiekers, waarvan hij er négen won: drie keer Giro di Lombardia (1983, 1985, 1991), twee keer Milano-Sanremo 1986 en 1992), twee keer Paris-Roubaix (1984 en 1986) en twee keer Liège-Bastogne-Liège (1984 en 1989). Niet één keer de Ronde van Vlaanderen, een groot manco op zijn palmares (net als het wereldkampioenschap), wel ook Gent-Wevelgem (1988), Paris-Tours (1984) en de G.P.des Nations  (1986), het wereldkampioenschap tijdrijden avant la lettre. In al die belangrijke ééndagswedstrijden behaalde hij ook een meervoud aan (dichte) ereplaatsen.

Mister Sean begon als een sprinter voor de ééndagskoersen maar metamorfeerde tot een compleet renner die zelfs meedeed voor het podium voor de Tour en de Vuelta.
King Kelly was een sterke persoonlijkheid die zijn concurrenten uitsluitend sportief zijn wil oplegde en voor wie winnen geen ‘onderneming’ was en opgeven géén optie. Hij was een meer dan behoorlijk klimmer maar de absolute cols waren voor hem te hoog. In het tijdrijden genereerde hij meer boni dan mali.
De Tour werd almaar belangrijker maar die zou hij, in tegenstelling tot zijn jongere landgenoot Stephen Roche, nooit winnen met de tijd, wel viermaal op punten in combinatie met ‘slechts’ vijf dagsuccessen (vijf). De Vuelta won hij wel, in 1988 (ook vierde in 1980 en derde in 1986) en na veertien dagzeges. 
Parijs-Nice, die Kelly zeven keer op een rij won, zette jaarlijks de toon voor een sprankelende lente, die hij het liefst met slecht weer verzwaard zag. Sean kon afzien als géén ander.De natuurelementen hielpen hem het verschil maken. 
Zijn favoriete koers was de Giro di Lombardia, die voor hem door de hoge moeilijkheidsgraad de gemakkelijkste was om te winnen.
Met de Ronde van Vlaanderen, waarin hij als driemaal tweede werd, had hij een haat-liefde - verhouding. Het was een publiek geheim dat Kelly soms te gIERig was om te winnen en het dus veronachtzaamde om met één of meer renners een bondgenootschap af te sluiten.De manier waarop hij Vlaanderens zelfverklaarde mooiste in 1984 verkwanselde aan het Nederlandse one hit wonder Johan Lammerts was inderdaad stuitend. Had Sean toen bijvoorbeeld de kansloze Flupke Vandenbrande onder de arm genomen dan zou hij net als Rik Van Looy, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck de vijf monumentale klassiekers minstens één keer hebben gewonnen.

Sean Kelly is dus een veel grotere kampioen dan de meesten onder ons vermoeden. Qua naoorlogs palmares is hij zelfs de allerbeste na Eddy Merckx, in de all time ranking komt hij uit op de achtste plaats. In de ééndagskoersen zijn Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Rik Van Looy de enigen die globaal nòg beter deden. Inzake dagsuccessen komt hij uit op de twaalfde plaats.
Eén en ander voert hem naar de tweede plaats na de voor immer onbereikbare Eddy Merckx maar het stelt hem even definitief aan tot “the (after war) best of the very rest”.

Vooral in 1986 presteerde hij Merckxiaans, nochtans zonder de Tour, waarin hij de vorige jaren opeenvolgend zevende, vijfde en vierde was geworden.Hij besefte dat het eindpodium voor hem, inmiddels dertiger, net iets te hoog gegrepen was. Maar wat een presence in de overige koersen: winst in Paris-Nice, Milano-Sanremo, de Ronde van Catalonië, het Baskenland, Paris-Roubaix; tweede in de Ronde van Vlaanderen.Logisch dat het vet van zijn soep was in La Flèche Wallonne (zesde) en Liège-Bastogne-Liège (twaalfde). Na zijn zomerse adempauze keerde hij in de herfst heropgeladen terug maar niet meer met de scherpte van het voorjaar.Toch werd hij derde in de Vuelta, winnaar van de G.P.des Nations (het virtuele wereldkampioenschap tijdrijden), vijfde in het wereldkampioenschap, zesde in Paris-Tours en tweede in de Giro di Lombardia.

Behalve Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck had geen enkele andere coureur meer recht op regenboogtruien als Sean Kelly waarvan hij er evenwel géén enkele over de schouders kreeg getrokken. Volgens mijn berekening was hij dé renner van het jaar 1984, 1985, 1986 en 1988.
De Ierse metronoom realiseerde het vooral op eigen houtje. Bij zijn opeenvolgende teams (Splendor 1980-1981, Sem - France Loire 1982-1983, Skil 1984-1985, Kas 1986-1987, PDM 1989-1990) kon hij niet terugvallen op een coherente achterban om zijn zegepaden te helpen effenen. Zijn rechtstreekse concurrenten waren zovéél béter af. Het promoveert Sean Kelly tot een nog straffere champion dan zijn uitpuilend palmares suggereert.
Zelfs de oudere wielerfans beseffen niet welk exceptioneel kampioen Sean Kelly is geweest. Hopelijk brengt bovenstaande elogie daar grondig verandering in.

donderdag 28 mei 2020

Mister Sean rolde na Eddy MERCKX 
het mooiste Naoorlogse Palmares uit
Sean KELLY
renner van het jaar in 1984, 1985, 1986 en 1988
LANDEN 1980
19801ITALIË224,774
1HINAULT BernardFr.REN90,7682België200,210
2Saronni GiuseppeIt.GIS46,2973Frankrijk183,408
3Moser FrancescoIt.SAN46,1154Nederland181,216
4Zoetemelk JoopNed.RAL40,3625Verenigde Staten103,872
5De Wolf FonsB.BOU37,987
6Raas JanNed.RAL35,157TEAMS 1980
7Kelly SeanIerSPL31,5501TI-RALEIGH-CREDA (Ned.)142,179      
8Kuiper HennieNed.PEU31,2302Renault-Gitane (Fr.)103,552
9van der Velde JohanNed.RAL23,4683Splendor-Admiral (B.)77,847
10Ruperez FaustinoSp.FOS21,4594Gis Gelati (It.)77,345
5Boule d'Or - Studio Casa (B.)74,879
LANDEN 1981
19811BELGIË228,509
1HINAULT BernardFr.REN87,5162Italië215,094
2Saronni GiuseppeIt.GIS36,9593Nederland148,841
3Battaglin GiovanniIt.INO36,7314Frankrijk144,780
4De Vlaeminck RogerB.DAF36,5035Zwitserland91,805
5Maertens FreddyB.BOU34,130
6Kuiper HennieNed.DAF30,115TEAMS 1981
7van der Velde JohanNed.TIR28,2901RENAULT-ELF (Fr.)92,079      
8De Wolf FonsB.VER28,1992TI-Raleigh - Creda (Ned.)91,623
9Prim TommyZweedBIA26,0083Daf Trucks - Côte d'Or (B.)91,258
10Raas JanNed.TIR25,0964Cilo-Aufina (Zwits.)84,322
5Bianchi-Piaggio (B.)67,257
LANDEN 1982
19821FRANKRIJK206,395
1HINAULT BernardFr.REN85,4142België184,465
2Saronni GiuseppeIt.DEL62,1953Italië179,397
3Contini SilvanoIt.BIA36,3034Nederland119,783
4Planckaert EddyB.SPL28,5175Spanje115,774
5Kelly SeanIerSEM27,734
6Raas JanNed.TIR26,721TEAMS 1982
7Prim TommyZweedBIA26,6291RENAULT-ELF (Fr.)119,506      
8Moser FrancescoIt.FAM25,7072TI-Raleigh - Campagnolo (Ned.)95,181
9Fernandez AlbertoSp.TEK22,5743Bianchi-Piaggio (B.)70,856
10Zoetemelk JoopNed.COO21,1004Del Tongo - Colnago (It.)70,487
5Capri Sonne (B.)55,745
LANDEN 1983
19831NEDERLAND172,273
1SARONNI GiuseppeIt.DEL54,1512Italië163,600
2Kelly SeanIerSEM48,1853Frankrijk160,020
3LeMond GregV.St.REN47,2674Spanje140,838
4Fignon LaurentFr.REN32,2615België132,945
5Raas JanNed.TIR30,747
6Visentini RobertoIt.INO29,370TEAMS 1983
7Anderson PhilAustr.PEU28,5441RENAULT-ELF (Fr.)132,486      
8van der Poel AdrieNed.AER27,9012TI-Raleigh - Campagnolo (Ned.)118,581
9Hinault BernardFr.REN27,0753Sem - France Loire - Campagnolo (Fr.)88,477
10Kuiper HennieNed.AER25,3324Peugeot-Shell-Michelin (Fr.)77,188
5Aernoudt-Rossin-Campagnolo (B.)72,599
LANDEN 1984
19841FRANKRIJK215,491
1KELLY SeanIerSKI112,6902België150,959
2Fignon LaurentFr.REN63,6593Ierland135,596
3Hinault BernardFr.LVC54,7354Italië130,629
4Moser FrancescoIt.GIS47,9285Nederland78,009
5LeMond GregV.St.REN23,458
6Roche StephenIerLAR22,906TEAMS 1984
7Criquielion ClaudeB.SPL21,8941SKIL-REYDEL-SEM-MAVIC (Fr.)147,325      
8Caritoux EricFr.SKI19,4562Renault-Elf (Fr.)112,598
9Millar RobertGr.-Br.PEU17,0193Panasonic (Ned.)71,662
10Vanderaerden EricB.PAN16,1914La Vie Claire - Terraillon (Fr.)66,234
5Gis Gelati - Tuc Lu (It.)53,723
LANDEN 1985
19851FRANKRIJK158,452
1KELLY SeanIerSKI65,7922België150,154
2Hinault BernardFr.LVC51,3503Nederland116,868
3LeMond GregV.St.LVC50,2504Italië115,859
4Anderson PhilAustr.PAN48,0495Spanje101,600
5Vanderaerden EricB.PAN37,962
6Roche StephenIerLAR32,919TEAMS 1985
7Argentin MorenoIt.SAM32,5521LA VIE CLAIRE - Wonder - Radar (Fr.)118,931      
8Zoetemelk JoopNed.KWA26,1342Panasonic (Ned.)115,859
9Delgado PedroSp.SEA24,9873Skil-Sem--Kas-Miko (Fr.)101,829
10Kuiper HennieNed.VER23,1994Renault-Elf (Fr.)67,947
5Kwantum Hallen - Decosol - Yoko (Ned.)57,035
LANDEN 1986
19861ITALIË205,869
1KELLY SeanIerKAS110,4532Frankrijk152,921
2LeMond GregV.St.LVC53,8593Ierland114,554
3van der Poel AdrieNed.KWA34,0844België112,914
4Bontempi GuidoIt.CAR33,7195Spanje91,907
5Argentin MorenoIt.SAM27,340
6Hinault BernardFr.LVC26,884TEAMS 1986
7Zimmermann UrsZwits.CAR26,8841LLA VIE CLAIRE - Wonder - Radar (Fr.)135,241      
8Criquielion ClaudeB.HIT24,7882Kas (Sp.)130,229
9Saronni GiuseppeIt.DEL24,5153Carrera-Inoxpran (It.)91,497
10Pino AlvaroSp.ZOR23,0114Kwantum Hallen - Decosol - Yoko (Ned.)63,155
5Panasonic (Ned.)58,644
LANDEN 1987
19871FRANKRIJK188,719
1ROCHE StephenIerCAR89,9962Ierland144,084
2Kelly SeanIerKAS51,8163Italië129,312
3Argentin MorenoIt.GEW44,9984België128,040
4Bernard Jean-FrançoisFr.TOS34,0895Spanje111,313
5Mottet CharlyFr.SYS33,817
6Vanderaerden EricB.PAN29,999TEAMS 1987
7Criquielion ClaudeB.KAS27,7261CARRERA-INOXPRAN (It.)127,721      
8van Vliet TeunNed.PAN24,9082Panasonic (Ned.)118,631
9Delgado PedroSp.PDM24,4533Kas (Sp.)94,087
10Fignon LaurentFr.SYS24,3174Système U89,769
5Gewiss-Bianchi (It.)62,224
LANDEN 1988
19881NEDERLAND182,878
1KELLY SeanIerKAS55,3022Frankrijk137,368
2Rooks StevenNed.PDM43,4583Italië132,099
3Mottet CharlyFr.SYS38,5154Spanje121,375
4Delgado PedroSp.REY30,0295Zwitserland90,460
5Fignon LaurentFr.SYS28,910
6Breukink ErikNed.PAN27,977TEAMS 1988
7Hampsten AndyV.St.SEV27,5111SYSTEME U (Fr.)81,414      
8van der Poel AdrieNed.PDM26,9512Kas (Sp.)78,709
9Fondriest MaurizioIt.ALF26,5783PDM-Ultima-Concorde (Ned.)73,207
10Parra FabioCol.KEL21,4034Weinmann- La Suisse - SMM Uster (Zwits.)49,520
5Superconfex - Yoko (Ned.)49,147
LANDEN 1989
19891FRANKRIJK176,120
1FIGNON LaurentFr.SUP77,4252België147,429
2LeMond GregV.St.ADR49,1593Nederland118,642
3Delgado PedroSp.REY42,2104Spanje111,080
4Kelly SeanIerPDM28,5505Zwitserland84,326
5Rominger TonyZwits.CHA24,579
6Mottet CharlyFr.RMO23,823TEAMS 1989
7Van Hooydonck EdwigB.SUP21,2711SUPER U - Raleigh - Fiat (Fr.)158,348      
8Anderson PhilAustr.TVM20,7982PDM-Ultima-Concorde (Ned.)85,082
9Rooks StevenNed.PDM20,2313Panasonic -Isostar (Ned.)73,360
10Roche StephenIerFAG18,5294ADR - W-Cup - Bottecchia - Coors Light (B.)61,921
5Reynolds - Banesto (Sp.)56,012