In afwachting van de (allicht niet)
definitieve corona-kalender ...
Renners moeten sowieso
front vormen tégen de àlmacht van ASO en voor tv-gelden !
De nazomerse (annex herfst) corona-kalender, die het professionele wielrennen van de palliatieve afgrond moet weghouden, zou uiteindelijk komende dinsdag 5 mei ontsluierd worden. De Vuelta al Pais Vasco en de Clasica San Sebastian zullen er alvast niet meer tussen staan want het organiserende krant El Diario Vasco gooit, wat betreft 2020, de handdoek.
Het samenvoegen van de Amstel en Gent-Wevelgem (eigenlijk Ieper-Wevelgem) in één weekend (10-11 oktober) is heikel. Waarom niet ontdubbelen en van één van beide een midweek te maken (zoals Wevelgem trouwens tot en met 2009 was)? Indien Griet Langedock dat al zou willen dan zou dat clashen met de Memorial Frank Vandenbroucke in Binche (op woensdag 7 oktober) en de Oost-Vlaamse Sluitingsprijs in Zele ’s anderendaags. Dwars door Vlaanderen - Waregem en Brugge - De Panne zijn daardoor een potentieel ideale datum kwijt. De twee volgende woensdagen lijken even geschikt.
Die allicht niet definitieve kalender zal wel heel sterk gelijken op het gelekt ontwerp, al zijn verrassingen nooit helemaal uitgesloten. Vooral de Italiaanse herneming begin augustus (de Strade Bianche op de eerste van die maand en Milano-Sanremo de zaterdag daarop) lijkt mij voortvarend vroeg. Daarin zal niet organisator RCS Media Group dan wel premier Conte het laatste woord hebben.
En dan dé Tour, waarvan ik een rabiate fan ben want het is de meest interessante koers die bovendien in het (voor mij) mooiste land van de wereld wordt gereden. Het heeft geen positieve discriminatie van doen om als enige manche van de World Tour alle mogelijke desiderata te genieten. Zo wil het er op zaterdag 29 augustus onverkort aan beginnen. De Franse premier Edouard Philippe laat nochtans weinig speling toe om af te wijken van het exitplan dat pas vanaf 1 september zou ingaan. Er was evenwel de sussende kanttekening van het Ministerie van Sport: “Dat betekent nièt dat de Tour wordt uitgesteld.”
De Tour overstijgt dus kennelijk alles en iederéén, niet in het minst de belangen van de uitvoerende hoofdpersonnages, de renners en hun sponsors. Zonder hen kan zelfs ASO niet verder. Het zou dus helemaal anders kunnen indien die onontbeerlijke actoren samenspanden en zich ‘en bloc’ opwierpen als een belangengroep tegen de almacht van de Geilige Graal van Amaury Sport Organisation. In die sfeer van samenhorigheid en frontvorming zouden ze gelijk ook meer tv-gelden kunnen claimen. Samen zijn ze oneindig veel sterker dan ze willen weten en kunnen, indien ze dat echt willen, ASO tot meer redelijkheid dwingen. Indien ze dat echt willen … dat is het hem nu juist.
Patrick Lefevere, de éminence grise van het moderne professionele wielrennen die al sinds 2003 een wielerploeg leidt, heeft in verband met één en ander meermaals de nek uitgestoken maar wanneer puntje bij paaltje kwam stond hij er, als een prediker in de woestijn, moederziel alleen voor. Als er iemand recht van spreken heeft ... Toch moeten ze hem daarmee niet meer lastig vallen, hij heeft het in deze helemaal gehad. En de allermeeste andere verantwoordelijken hebben amper een velletje op de buik. In dat verband was er recentelijk het stuitende statement van John Lelangue, de general manager van Lotto-Soudal, dat er met het businessmodel van het wielrennen niets fout is, hij vindt het zelfs … perfect. Hij spreekt enkel voor zichzelf omdat hij aanzienlijk op staatssteun téért en zich in passief welbehagen kan wentelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten