vrijdag 21 juni 2024

Robbe MELLAERTS

from Zero to Hero


Robbe wie?! Mellaerts! Bijna nog niet van gehoord maar dat is deze lente grondig veranderd. Un jeune premier? Neen, een late roeping want Robbe viert op 18 augustus reeds zijn 23ste verjaardag en moest dus als elite 2 aan dit seizoen beginnen. 

Traagbloeier zijn was geen keuze maar een toestand wegens laat mature. Inmiddels is er letterlijk schot in de zaak gekomen met bijna 70 kg. verdeeld over 1,85 m. 


Zoals ingeschat was een podium in het BK tijdrijden in Binche niet aan de orde, wel een negende plaats op bijna anderhalve minuut van Rutger Wouters, meer dan eervol want Robbe haalde een gemiddelde van ruim 46 km./u., een zoveelste parel dus aan de kroon van een overgeslaagde eerste seizoenshelft. 

Robbe droomt ervan om vanaf 2025 naar het continentale niveau door te stoten. Hij heeft meerdere opties maar wacht nog even af om zijn keuze te maken. Je weet inderdaad nooit wat er hem nog allemaal te beurt valt tijdens de tweede seizoenshelft. Eerst wil hij nog met Young Cycling Talent Demer & Dijle zijn stinkende best doen in het BK ploegentijdrijden in Montenaken op 30 juni, waarna hij op stage trekt naar Andorra.

Hij zal er oliefijn gerodeerd van terugkeren in de aanloop naar het biljartvlakke BK in Brasschaat op 25 juli, dat hem als puncher misschien minder zal liggen dan de aansluitende Ronde van Vlaams-Brabant (vanaf 31 juli) en vanaf 7 augustus de Tour de Namur, waaraan hij in 2022 en 2023 al een goed gevoel overhield. Ook in de Omloop van de Grensstreek in Wervik ziet Robbe zich kansen om zich te profileren.

Robbe Mellaerts (Rillaar) maakt al acht seizoenen deel uit van Young Cycling Talent Demer & Dijle, zijn ideale biotoop waarvoor hij in de winter van 2015-2016 begon als veldrijder maar weinigen die er wat van merkten. Een negende plaats op de slotdag in Lebbeke was zijn ‘beste’ resultaat. Daarna reed hij ook nog enkele wegkoersen waarin hij totaal niet aan zet was. Als tweedejaarsnieuweling boekte hij amper progressie en dus zou hij als junior helemaal zoek worden gereden. 

Toch niet want hij werd almaar minder tenger zodat hij er met enkele top tienen de moed in kon houden. Aarschot was daarin een mijlpaal, hij werd er tiende in 2022 en derde in 2023. Hij kon er zich niet helemaal aan optrekken bij de u23 tot hij als laatstejaars alsnog stappen zette met een bemoedigende podiumplaats in Kortessem.

De Tour de Namur wekte nog ruimere inzichten. In augustus deed hij vier keer mee voor de vetste prijzen met zelfs een tweede plaats in Hoeleden. Anderhalve maand later was zijn termijn als u23 evenwel helemaal opgebruikt. 

Toch werd het daarna géén aflopend verhaal voor de aanstaande master in de lichamelijke opvoeding en de bewegingswetenschappen aan de KU Leuven. De naar eind maart vervroegde Arden Challenge (8ste eindplaats) was inspirerend om door te zetten. Hij werd een vaste(re) klant in de top tien, but you ain’t seen nothing yet! In de Triptyque Ardennais kwam hij uit op de vierde eindplaats en dat was vanaf de laatste week van mei de aanzet van de koersmaand van zijn leven. Zijn vierde plaats in Neerlinter-Heide was een voetnoot in vergelijking met de loepzuivere hattrick die daarop volgde. Twee van die drie eclatante successen werden zowaar in een interclub behaald. In de GP Etienne De Wilde versloeg hij (voor zijn alleréérste zege ooit!) Jarno Bellens, die op zijn beurt aan een ijzersterke campagne bezig was en die hij vier dagen later in Bierbeek opnieuw naar de dichtste ereplaats verwees. Nog was Mellaerts’ honger niet gestild en ook de GP Televie zette hij in Blaimont naar zijn pedalen. Robbe trok zijn verbazend elan door maar was niet onoverwinnelijk. Op het einde van Brussel-Zepperen was hij kansloos tegen Liam Van Bylen, intrinsiek ’s lands snelste want een verre verwant van Poeske Scherens. In Romsée-Stavelot-Romsée kon er hem slechts één afrijden: Jarno Bellens, die zijn sterke periode op zijn beurt eindelijk bekroonde met een overwinning.

 

Eén en ander voert Robbe Mellaerts naar de tweede plaats in de onvolprezen ranking van firstcycling.com, enkel his majesty Rutger Wouters sprokkelde vooralsnog meer punten.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten