zaterdag 15 juni 2024

Met de UCI gaat het van kwaad naar ergst …

 

Hoe idioot en/of hoe slecht kan 'n internationale sportbond zijn?   



Nog voor die al of niet in voege wordt gebracht heeft Patrick Lefevere al de eerste gele kaart uitgereikt aan de UCI. En hoe terecht, ik doe er nog een schepje bovenop en maak er een bloedrode van!

Daarbij moet ik mij afvragen of deze lucratieve instantie ontoerekeningsvatbaar of doorslecht of een mix van beide is. 

In … spieken is de UCI alvast wel ‘bedreven’: 

“Na de VAR neemt het wielrennen straks ook de gele kaart over van het voetbal. Vanaf 1 augustus kan de UCI die uitdelen voor ‘gedrag dat de veiligheid van de koers in het gedrang brengt’. Niet enkel de renners kunnen geel krijgen, maar ook de ploegleiders of elke andere chauffeur die deel uitmaakt van het konvooi.”

 

An sich een goed plan, kun je ervan vinden op voorwaarde dat het in uitvoering wordt gebracht door door capabele lieden die verder te kijken dan hun neus lang is.

Behalve het overwogen spraakmakende kaartensysteem (dat tot knotsgekke situaties en speculaties kan leiden) waren er nog deze maatregelen: de uitbreiding van de drie kilometer-regel naar vijf kilometer. Wie binnen die afstand brokken heeft, lijdt geen tijdsverlies. Bravo!

Daarentegen een awoert aangaande het dragen en gebruiken van oortjes in de koers. Die zouden beperkt worden tot … twee renners in koers. Twee renners per ploeg, durf ik te hopen maar ook dan nog een bij de haren getrokken idee want je neemt de tool weg waarmee je de renners kan inlichten over acute situaties op het parcours. En wat als de twee renners met oortjes al hebben opgegeven? Wie zal dan in hun plaats alarm slaan?

 

Onder de radar gevlogen van vermeende veiligheidsmaatregelen was er deze week ook nog deze surprise van de chef: vanaf 2025 wordt er zowaar een manche toegevoegd aan de World Tour: de Copenhagen Race op 22 juni 2025, tevens de slotdag van de Tour de Suisse. De meeste 18 WTT moeten dus op 13 dagen van Le Grand Depart in Lille Métropole (Nord) met hun hebben en houden voor één dag nog een ommetje maken naar de Deense hoofdstad voor een opgefokte ééndagskoers, die ook in 2026 en 2027 die licentie zal hebben.

 

Ziedaar een voorafname van de willekeur die ons na 2025 te wachten staat bij de hervorming van de World Tour met als alibi geen overlappende manches meer, een opzet dat Aigle inmiddels wel zal begraven hebben wegens niet haalbaar.

Het zal er de bobo’s initieel om te doen zijn om de kostprijs van de licenties op te drijven en de benefits under friends te verdelen. We zullen in de loop van 2025 van verbazing steil omvervallen van welke koersen er uit het huidige bestand worden gekieperd en dewelke in de plaats komen.

 

Wikipedia definieert de Union Cycliste Internationale als volgt: de internationale organisatie voor de wielersport. Moet dit niet dringend geüpdatet worden?!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten