vrijdag 8 juni 2012

Arthur Vichot wint interessante overgangsrit 
Arthur Vichot heeft in Rumilly de eerste bergrit van het 64ste Critérium du Dauphiné gewonnen
De gevreesde col du Grand Colombier eiste wel enkele slachtoffers maar toch beduidend minder dan algemeen verwacht werd zodat de tussenstand vrijwel onaangeroerd bleef. Cadel Evans bestormde het gele bastion van Bradley Wiggins, die kalm bleef en wiens sterke team orde op zaken stelde zodat aan de vooravond van het loodzware afsluitende weekend niet al te veel krachten werden opgesoupeerd. Dat belooft voor zaterdag en zondag.
De (al of niet bewuste) verliezers van deze uiteindelijke overgangsrit heten Sylvain Chavanel, Andriy Grivkov, sowieso Andy Schleck, Rein Taaramäe, Jelle Vanendert, Alexandre Vinokourov én ... Philippe Gilbert. Het staat niet dat de teruggetreden numéro un du monde zich niet weet te handhaven in de groep met de veertig beteren.
Voor de 23-jarige Arthur Vichot werd het alvast de vijfde en mooiste zege als contractrenner. In 2008 miste hij in Cusset van een niet de Franse titel bij de beloften, die naar (de onbekend gebleven) Arnaud Courteille ging. Toch zag La Française des Jeux meer in Arthur dan in zijn overwinnaar en dat was goed bekeken. In zijn eerste profkoers, Tour Down Under 2010 nog wel, verwierf hij de prijs van het publiek. Later op het jaar reed hij de Vuelta voor twee derden uit en in 2011 de Tour helemaal. Daar word je als coureur breder van en dat hebben zijn zeven medevluchters op weg naar Rumilly geweten. Hij reed er in de finale van weg en won onverstoorbaar met een kleine halve minuut voorsprong. Tijdens de voorgaande weken en maanden werd Arthur enkel opgemerkt als 23ste in La Flèche Wallonne en als 21ste in Liège-Bastogne-Liège. Hij had zich kennelijk meer gefocust op de zomer dan op de lente. Een precieuze dagzege in de Tour zal nu wel zijn volgend doel worden, misschien nog niet dit jaar maar zeker één van de volgende. Een klassementsrenner is hij alvast niet.
Arthur Vichot uit Colombier-Fontaine afkomstig wordt eind november vierentwintig jaar. Hij is één van de jonge Fransen die zich profileren als een kandidaat voor de (sub)top, zo ook Nacer Bouhanni, Jérôme Coppel, Arnaud Demaré, Tony Gallopin, Alexandre Geniez, Thibaut Pinot,... Wanneer puntje bij paaltje komt blijkt de lat der verwachtingen te hoog werd gelegd. Zij vallen dan terug zoals ook de generatie vòòr hen overkwam. Daarvan bleven tenslotte enkel Sylvain Chavanel en Thomas Voeckler over. Pierre Rolland moet de aansluiting, die hij in de Tour van 2011 leek te hebben gemaakt, nog wat bevestigen. Julien Simon, een geregeld winnaar, is inmiddels al 27 jaar en kon wel eens een tijdelijke passant zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten