zondag 3 juni 2012

Topcompetitie blijft zijn initieel doel mislopen
Ook de zesde manche van de zelfverklaarde Topcompetitie, de Memorial Philippe Van Coningsloo, is uitgedraaid op een Waterloo voor beloften en jonge eliten zonder contract. Na Frédéric Amorison (Vlaamse Pijl - Harelbeke), Roy Jans (Gent-Ieper), Reinardt Janse Van Rensburg (Circuit de Wallonie) was het aan Gediminas Bagdonas om de niet-contractuelen tussen Wavre en Rijmenam mores te leren.    
Enkel Kevin Thome in Zellik-Galmaarden en de Nieuw-Zeelander Tom David in de G.P. Claude Criquielion (Deux Acren) konden de ban breken. Thome is reeds belofte-af, David werd eind januari ook al 22 jaar. 
In de tussenstand van de Topcompetitie is de ook al 25-jarige Benjamin Verraes de nieuwe lijstaanvoerder. Hij verdrong de 22-jarige Tim De Troyer en de 24-jarige Julien Stassen
De jonge beloften waren andermaal (te) weinig aan zet. Jef Van Meirhaeghe werd zesde, Jasper Baert twaalfde en Kenzie Boutté zeventiende. Ze zijn alle drie van het bouwjaar 1992 en dus tweedejaars.   
Een steeds weerkerend thema is de geringe aftekening die zich na zowat 160 km. of vier uur koers aftekent. In Harelbeke arriveerden er 48 binnen de 8", in Ieper 79 in dezelfde tijd als de winnaar, in Fleurus (ondanks de gevreesde Petit-Try) 53 binnen de halve minuut, in Deux Acren en in Bonheiden 100 respectievelijk 75 binnen de minuut. In Galmaarden was er wat meer afscheiding: twintig binnen de 35", zesendertig binnen de anderhalve minuut. 
Eén en ander wijst op het gesloten verloop van deze wedstrijden, die derhalve weinig duidelijk maken over de onderlinge waardeverhoudingen en dus zeker geen parameters zijn voor de scouts naar jonge profwaardigen. 
Het kan dus niet genoeg beklemtoond en tot vervelens toe herhaald worden dat de zelfverklaarde Topcompetitie aan zijn initieel doel voorbijschiet: een forum bieden aan jonge twintigers die zich willen bewijzen voor de beroepscategorie.
Enkel een Topcompetitie voor beloften, liefst op basis van provinciale selecties, kan in deze soelaas bieden. Er moet gevreesd worden dat deze ook in 2013 een illusie zal blijven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten