vrijdag 22 juni 2012

Fenomeen Bob Jungels raast op volle kracht door
Bob Jungels heeft na de Triptique des Monts & Chateaux, bijna (tweede na de Noor Vegard Breen) La Côte Picarde, bijna (tweede na de Italiaan Diego Rosa) de Giro del Friuli, La Flèche du Sud en Paris-Roubaix espoirs (met liefst 2'49" voorsprong op Yves Lampaert en nog - veel - meer op de volgenden) ook het kampioenschap van Luxemburg tijdrijden gewonnen. Over de 26 km. in Tetange deed hij volle minuut minder dan de vijf jaar oudere Ben Gastauer, toch een vaste waarde bij AG2R - La Mondiale.
We hebben het hier dus over Bob Jungels, een jongen die zich nog steeds op drie maanden van zijn twintigste verjaardag bevindt en die de dubbele regérende wereldkampioen tijdrijden is (als laatstejaarsjunior in 2010 en als eerstejaarsbelofte in 2011).
A new star is born?! Dat zijn er in de loop der tijden wel meer geweest maar de meesten kwamen als meteoren snel terug neer.
De Fin Jukka Vastaranta (°29 maart 1984) was als tiener en als jonge twen overrompelend. Zo werd hij als nieuweling tweede op de European Youth Olympic Games 1999. Als neo-junior was hij in 2000 nagenoeg onklopbaar. Hij schreef opeenvolgend de Cup of Grudziadz Town President, Tour de l'Abitibi, G.P. Général Patton en de Heuvelland Tweedaagse op zijn palmares bij. Als tweedejaars zou hij nagenoeg onklopbaar zijn, werd niet onlogisch verondersteld maar het werd, behalve overwinningen in de Trophée Centre-Morbihan en de G.P. Général Patton, meer een seizoen van "net niet": tweede in de Heuvelland Tweedaagse, de Keizer - Koksijde en het wereldkampioenschap in Zolder (na Arnaud Gérard). Ook als neo-belofte waaide hij als een wervelwind door de arena met direct winst in Brussel-Opwijk, de Triptyque Ardennais, La Flèche Ardennaise,... Hij léék dus helemaal klaar voor de beroepscategorie maar werd al tijdens het eerste jaar van zijn illusies verlost. In de Tour de Luxembourg werd hij knap derde maar in de Vuelta was het na twee geruisloze weken helemaal op. Daarna rolde Jukka in een éénparig versnelde beweging terug naar af. In 2007 verzeilde hij zelfs bij het schlemielige Jartazi maar zelfs daar diende hij het seizoen slechts half uit. Een geruchtenmolen wil zelfs dat Vastaranta aan lager wal is geraakt.
Het verhaal van Yaroslav Popovych (°4 januari 1980) is van een andere orde, maar toch. Hij won op 3 juni 2001 Paris-Roubaix espoirs met bijna twee minuten voorsprong op Volodymir Bileka, Lorenzo Bernucci en .... Tom Boonen. Boonen is stilaan de absolute grootmeester van de grote Paris-Roubaix, waarin Popovych nooit dichter eindigde dan de dertigste plaats. Popovych, Bileka en Bernucci reden voor het niet onbesproken Zoccorinese Vellutex. Enkel Popovych brak naderhand door als wereldkampioen bij de beloften 2001, de beste jongere in de Tour 2005 (algemeen twaalfde), eindwinnaar in de Volta a Catalunya 2005, dagwinnaar in de Tour 2006 (8ste eindplaats in 2007 maar buiten tijd in 2011), dagwinnaar in Paris-Nice 2007. Het is inderdaad niet weinig maar zoals hij zich aankondigde werd er een meervoud van prestaties verwacht. Enkel in de Giro (derde in 2003 en vijfde in 2004) maakte hij de hoge verwachtingen waar.
Yaroslav Popovych en Jukka Vastaranta zijn de levende bewijzen dat Bob Jungels, ondanks zijn onmiskenbaar enorm intrinsiek talent, nog lang geen certitude is voor de beroepscategorie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten