zondag 10 juni 2012

Hoe ver kan Reinardt Janse Van Rensburg komen?
Er zullen er ongetwijfeld zijn die hem amper kennen maar Reinardt Janse Van Rensburg maakte zaterdag in de Ronde van Zeeland zijn dozijn aan overwinningen vol. Ongetwijfeld was het de mooiste uit het rijtje want behaald op onder anderen een gretige thuisrijder Lars Boom, Gijs Van Hoecke, Mark Renshaw, Kenny van Hummel,...
Elf kleinere successen gingen eraan vooraf. Hij opende op 1 maart met de Zuid-Afrikaanse titel in het tijdrijden en twee dagen later werd hij (na good old Robert Hunter) ook vice-kampioen op de weg. Daarna werden vier ritten en de eindzege in de Tour du Maroc zijn prooi. Ook de Tour de Bretagne en de Ronde van Overijssel schreef hij, telkens na het winnen van de openingsrit, bij op zijn palmares.
Zijn voorlaatste overwinning behaalde hij zowaar in de Circuit de Wallonie van en naar Fleurus. Daar waren ze op het moment zelf niet blij mee maar misschien komt dat nog en gebruiken ze in de toekomst zijn naam als referentie zoals Gent-Wevelgem dat na 1977 deed met de "le célèbre inconnu" Bernard Hinault.
En zeggen dat de Circuit de Wallonie met zijn Petit-Try een manche is van de zelfverklaarde Topcompetitie, die voorbestemd zou moeten zijn voor internationale contractrenners in spe. Een bijvoorbeeld 20-jarige (en dus belofte) Reinardt Janse Van Rensburg ware een ideale winnaar geweest, niet de 23-jarige contractrenner die hij inmiddels is. Een grove ongerijmdheid want tegen coureurs van dit kaliber kunnen onze beloften (nog) niet op. Dat is ook van toepassing op de 28-jarige Gediminas Bagdonas, die vorige zondag de Memorial Philippe Van Coningsloo (eveneens tellend voor die vermaledijde Topcompetitie) won. Dat hebben wij hier al vaker aangekaart en dat gaan wij in de toekomst nog vaker en tot vervelens toe doen. Onze beloften hebben meer recht op een exlusief forum dan op hun terrein door notoire contractrenners de kaas van het brood te worden gegeten.
Het volmaken van het dozijn aan overwinningen levert Reinardt nog een futiel extraatje op: hij komt opnieuw los aan de leiding in de internationale zegestand met één treffer meer dan Andre Greipel, wiens lijstje weliswaar veel meer kwaliteit herbergt. Toch staat het nagenoeg vast dat de jonge Zuid-Afrikaan in 2013 hoger zal koersen dan het MTN-Qhubeka waarvan hij op dit moment deel uitmaakt.
Wat is Reinardt Janse Van Rensburg, behalve het geregeld winnen van kleinere wedstrijden, nog waard? De winnaar van de tijdrit op de All-Africa Games werd op het wereldkampioenschap tijdrijden voor beloften in Kopenhagen 2011 ontluisterend 58ste op 5'16" van Luke Durbridge. Ik hoop voor hem dat deze momentopname (te flagrant om waar te zijn) geen maatstaf is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten