donderdag 7 juni 2012

Verbazende Wilco Kelderman
De amper 21-jarige neo-prof Wilco Kelderman is de absolute verrassing geworden van de bijzonder lange (53 km.) tijdrit van het 64ste Critérium du Dauphiné. Tussen Villié Morgon en Bourg-en-Bresse deden er slechts drie beter als hij: de weergaloze Bradley Wiggins (-1'25"), de regérende wereldkampioen Tony Martin (-51") en zijn drievoudige voorganger Michael Rogers (-14"). Zelf deed Wilco, die als tiener vaak in de Belgische koersen aantrad, in 1u.04'37" (beduidend) beter dan onder anderen Sylvain Chavanel (+8"), Chris Froome (+8"), Luke Durbridge (+12"), Cadel Evans (+18"), David Millar (+26"), Jurgen Van den Broeck (+47"),...
Keldermans landgenoten Lieuwe Westra (+1'57") en Maarten Tjallingii (+2'12") gaven nog veel meer tijd toe. Wilco schuift in de tussenstand meteen op naar de zesde plaats en met dit comfortabel mentaal front mag hij de komende drie dagen de Alpen in. Benieuwd hoe dit uitpakt. Het kan evenwel nooit fout gaan, in het minste geval wacht hem nog altijd een boeiende ontdekkingstocht.
Bizar dat Wilco dit jaar nog geen enkel goede tijdrit had gereden. In de proloog van deze Dauphiné werd hij anoniem 67ste op 20" van Luke Durbridge. Eerder reed hij een voortreffelijke Tour of California, waarin hij overall zevende werd en als beste jongere gehuldigd.
In 2011 profileerde hij zich wel als tijdrijder. Als kampioen van Nederland bij de beloften won hij de tijdrit in Thüringen en de proloog in de Tour de l'Ain. Eerder werd hij eindwinnaar in de Tour of Norway, die nochtans geen tijdrit in zijn schema had opgenomen. Zijn herfst verliep in mineur. Bij een val tijdens de Tour de Poitou-Charantes liep hij een breuk op aan het scafoïd, één van de handwortelbeentjes. Daardoor miste hij de aansluitende Tour de l'Avenir en - nog erger - de wereldkampioenschappen in Kopenhagen, waar hij zowel aan de tijd- als aan de wegrit zou hebben deelgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten