zaterdag 16 juni 2012

Klaart Fränk Schleck de klus?
De 77ste Tour de Suisse, die eigenlijk nog moet beginnen, eindigt vandaag al. Na het festival-Sagan brachten ook de lange tijdrit en de eerste bergrit geen duidelijke afscheiding zodat ze met hun dertienen binnen de twee minuten geklasseerd aan de afsluitende koninginnenrit (alover de Glaubenbielen, de Glaubenberg en de Sörenberg) beginnen. Tussen die dertien met een min of meer gunstige uitgangspositie staan ook Levi Leipheimer en Alejandro Valverde (die zijn Movistar-luitenant Rui Costa nog even overeind hielp blijven) van wie men amper wist dat ze meededen. Rui Costa hield zaterdag behoorlijk stand wat hij allicht vandaag niet zal volhouden. Het zal alvast niet de weer teleurstellende Roman Kreuziger zijn die hem van zijn sokkel stoot. Ook Maxime Monfort niet die een fikse dreun (+11'28") incasseerde en zijn aspiraties op een spraakmakend klassement in een grote ronde kennelijk beter opgeeft.
Dagwinnaar in Arosa werd Michael Albasini, die op zijn dagen moeilijk te kloppen is wat hem al een rist zeges met meerwaarde opleverde, zoals dit jaar vooral de Volta a Catalunya en bijna ook La Flèche Wallonne (tweede na Joaquin Rodriguez).
Meer dan waarschijnlijk zal ook deze koninginnenrit geen vuurwerk genereren, al moet je steeds met twee woorden spreken. Drie weken geleden werd dat ook verondersteld van de meest bepalende etappe in de Giro maar Thomas De Gendt weerlegde dat met een heroïsche raid. Misschien probeert de ook niet onaardig geklasseerde Bart De Clercq (18de op 3'19") hem vandaag na te doen, wie weet? In het altijd moeilijke jaar van de bevestiging mag er stilaan iets bij.
Fränk Schleck is de uitgesproken favoriet voor de eindzege die hij in 2010 al behaalde. Indien hij dat niet kan herhalen betekent dat een nieuwe opdoffer voor de veelgeplaagde familie Schleck en voor het belaagde RadioShack-Nissan, dat alsnog de in oktober 41-jarige Chris Horner wil rehabiliteren voor de Tour.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten