maandag 18 juni 2012

Dan toch Rui Costa in Zwitserland
Nadat de koninginnenrit (zowaar gewonnen door de Est Tanel Kangert een célèbre inconnu van ... Astana) een muis baarde, is het dan toch Rui Costa die de al bij al fletse 77ste Tour de Suisse op zijn palmares heeft bijgeschreven. Dat lukte hem met Alejandro Valverde in steun. Wilde of kon de gevallen Spanjaard niet zelf voor de zege gaan? Hij staat al droog sedert 6 maart na een eclatant seizoenbegin na zijn langdurige schorsing voor zijn bewezen affiniteit met dr. Eufemiano Fuentes.
Fränk Schleck bleef, wat hij er ook vanaf de Glaubenberg ook probeerde aan te doen, steken op de tweede plaats. Van dan af was het Valverde-time. Ook op de slotklim naar Sörenberg, met stroken tot 11% stijging, gaf Alejandro de toon aan. Op drie kilometer van de finish nam de goed bewaarde Rui Costa de controle over en ook een ultieme aanval van Levi Leipheimer bracht hem niet in verlegenheid. Het palmares van de 25-jarige Portugees, die in oktober 2010 even in een dopingstorm belandde maar het bleek om een vervuild supplement te gaan, dikt aardig aan: Giro delle Regione 2007, Quatre Jours de Dunkerque 2009, dagzege Tour de Suisse 2010, Vuelta a Madrid 2011, dagzege Tour 2011 en G.P. de Montréal 2011. Als klassementsrenner in de grote ronden stelt hij evenwel niets voor. In de komende Tour zal Valverde onvoorwaardelijk op zijn Portugese luitenant mogen rekenen.
Ook Bart De Clercq ondernam iets, hij schoof op naar de veertiende eindplaats, zijn beste uitslag sedert zijn spraakmakende dagzege in de Giro 2011. Daarmee heeft hij zijn kandidatuur voor een eerste deelname aan de Tour kracht bijgezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten