woensdag 5 augustus 2020


77. Tour de Pologne (5-9 augustus)

REMCO wil BJORG 
op passende wijze eren

Bjorg Lambrecht zou vandaag met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid als titelverdediger aan de Ronde van Polen (officieel Tour de Pologne) zijn begonnen. Na zijn vijfde plaats in de Brabantse Pijl, zijn zesde in de Amstel, zijn vierde in La Flèche Wallonne en zijn twaalfde in het Critérium du Dauphiné was hij helemaal klaar om zijn eerste rittenkoers te winnen. Het zat hem daarbij mee dat er in het schema géén tijdrit (zijn ‘achillespees’ als klassementsrenner) werd opgenomen. Hij zou het op de hoogtemeters gemaakte verschil dus kunnen consolideren maar een dodelijke valpartij ontnam hem voor altijd àlle zijn kansen.
De eerste week van augustus 2019 had dus nòg beter kunnen zijn dan hij al was met de overwinning in de Clasica San Sebastian van Remco Evenepoel op zaterdag en zijn Europese titel tijdrijden vier dagen later in Alkmaar. De triomf van Bjorg in Polen zou de toekomst van het Vlaamse wielrennen nog wat verder opgelijst hebben maar het mocht niet zijn. En wat een rollercoaster moet dat bij Remco teweeggebracht hebben.
Ook hij herinnert het zich als was het van gisteren. Hij voelt zich betrokken en dus aangesproken om Bjorgs rol van titelverdediger over te nemen en hem gepast te herdenken. Hij beloofde al ook buiten de koers iets te ondernemen om Bjorg op passende wijze te memoreren.

Opnieuw wil men ervan uitgaan dat Remco ook de Tour de Pologne naar zijn pedalen zal zetten zoals in San Juan, Algarve en Burgos. Dit keer betreft het een manche in de World Tour met een deelnemersveld om U tegen te zeggen. Maximilian Schachmann verdedigt zijn pole position in de World Tour. Ook Richard Carapaz, Esteban Chaves, Rui Costa, Jakob Fuglsang, Jai Hindley (tweede in 2019!), Ion Izagirre, Wilco Kelderman, James Knox, Patrick Konrad, Rafal Majka, Wout Poels, Diego Ulissi (vorig jaar derde en tien jaar geleden al elfde), Tim Wellens, Simon Yates, Ilnur Zakarin, … maken gretig hun opwachting.
Remco Evenepoel moet het, net als in Algarve en Burgos, zonder tijdrit zien te klaren. Enfin “moeten”, een dagzege kan al volstaan in de aanloop naar de Giro di Lombardia. Voor het klassement zullen vooral de derde en de vierde rit bepalend zijn. 
Remco zou na Roger Diercken (die er na 1960 niets meer van bakte), André Delcroix (ook niet vol doorgebroken na 1974), Johan Vansummeren (2007), Tim Wellens (2016) en Dylan Teuns (2017) de zesde Vlaamse eindwinnaar worden. 
Ook een respectabel snelle jongens (die je zaterdag eerder zou verwachten in Milano-Sanremo) zijn op de afspraak: Pascal Ackermann, Rudy Barbier, Dylan Groenewegen, Daryl Impey, Fabio Jakobsen, Roger Kluge, Jasper Stuyven, Edward Theuns, ...
Mark Cavendish is er ook maar meer dan een ‘acte de présence’ zal daar wel niet aan vastzitten, ik geloof meer in een ‘uitbraak’ van Thomas De Gendt. Voor Mads Pedersen, de regérende wereldkampioen die zowaar ontbreekt in Milano-Sanremo, wordt het ook hoogtijd dat hij iets ‘brengt’.  

Bij één en ander valt het op hoe weinig last de samenvallende koersen hebben van de onderlinge concurrentie.
De Tour de Pologne is elke dag vanaf 17u15 te aanschouwen op Eurosport 2 (Telenet kanaal 211). Vandaag zal er evenwel druk gezapt worden naar Eurosport 1 (Telenet kanaal 65), dat vanaf 17 uur Milano-Torino capteert. Het is ook een beetje … kiezen tussen Remco en Wout.      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten