woensdag 19 augustus 2020

Arnaud DEMARE:
nu kampioenschap(pen) én dé Tour

Nadat de 23-jarige Jhonatan Manuel Narvaez Prado (na 2018 bij Quick Step Floors weggehaald door Team Ineos) er heel dapper op gewezen had dat het internationale peloton naast Richard Carapaz nog een tweede Ecuadoriaan bevat, sloeg opnieuw het uur van Arnaud Démare
De Ardense hoogtemeters kregen hem niet op de knieën, integendeel won hij de helft van de ritten met de eindoverwinning daarbovenop. De bijna 29-jarige Fransman bewees daarmee één van de veelzijdigste bolides van zijn generatie te zijn. Dat zou uitstekend nieuws zijn aan de vooravond van zijn vijfde Tour (waarin hij zowel in 2017 als in 2018 een dagzege behaalde), ware het niet dat de 107de editie zich niet zo expliciet richtte op de klimmers. Arnaud lijkt enkel een kans te maken in de vijfde (Privas), de tiende (Île de Ré), de elfde (Poitiers) en de afsluitende etappe (op de Champs Elysées) of het zou moeten zijn dat hij, zoals in Wallonië, opnieuw verrast op de heuvels van de openingsdag in Nice.

Zijn Waalse triomftocht viel hem te beurt anderhalve week nadat hij ook al Milano-Torino, de alleroudste koers, naar zijn pedalen zette. Men verwachtte hem drie dagen later ook in Milano-Sanremo, die hij in 2016, maar waarin hij ditmaal bleef steken op de 24ste plaats. De wereldkampioen bij de beloften in 2011 (Kopenhagen) zal zondag in het Bretoense Grand-Champ (what’s in a name?!) de grote favoriet zijn in het kampioenschap van Frankrijk, dat hij na 2014 en 2017 al voor de derde keer kan winnen. De andere teams zullen er alles aan doen om onderweg van Arnaud Démare afstand te nemen. 
Opnieuw drie dagen later kan hij in Plouay, vijftig kilometer van Grand-Champ, proberen om het Europees kampioenschap te winnen. Hij moet daar alvast geen rekening houden met Elia Viviani, die van Cofidis geen toelating kreeg om vanuit Italië nog een extra ommetje te maken om er zijn weinig tot de verbeelding sprekende titel te verdedigen. Gezien de onmogelijke datering wordt dit het EK van de afwezigen. Het zou goed kunnen dat nieuwe "kampioen van Europa van één namiddag" er in de Tour niet bij is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten