zaterdag 22 augustus 2020

En dat op nog geen week van het begin der Tour 

Het verlengd weekend 
van de kampioenschappen
met nog een sorbet tussenin


Vanaf donderdag worden in nogal wat landen (meestal weg- én tijdrit) met een coronavertraging van twee maanden de nationale kampioenschappen gehouden. Niets mis mee, al moet het kampioenschap van België nog een maand verder opschuiven naar … dinsdag 22 september, twee dagen de Tour. Indien het in Anzegem-Vichte kan doorgaan tenminste want er is nogal wat weerstand van de aangrenzende gemeenten, niet in het minst van Wortegem-Petegem maar misschien is er de onderliggende reden dat men zijn ingezetene, Tim Merlier, een jaartje langer in de driekleur wil zien koersen. En nu serieus: zou het niet kunnen te maken hebben met onderlinge naijver tussen die respectieve gemeenten? Dat zou pas erg zijn. 

Vanaf maandag 24 augustus kunnen de geselecteerde renners zich toespitsen op de Tour, die de zaterdag daarop in Nice van wal steekt. Fout gedacht, want eerst zijn er in Plouay nog de Europese kampioenschappen met al op maandag de individuele tijdrit en op woensdag de wegrit. Ach, die Europese kampioenschappen, wat wegen ze “ondraaglijk licht”. Velen zullen zich nog herinneren dat Remco Evenepoel vorige zomer in Alkmaar soeverein de tijdrit won maar wie de wegrit dat zou al een moeilijker quizvraag zijn. Hoevelen zouden nog weten dat Elia Viviani haalde van zijn medevluchter (én dagdagelijkse kompaan) Yves Lampaert? De Italiaan zal zichzelf alvast niet opvolgen want Cofidis gaf hem geen toestemming om zijn titel te verdedigen en hij zal wel niet de enige zijn die verstek geeft. Ook Wout Van Aert kreeg deelnameverbod opgelegd door Jumbo-Visma. Remco Evenepoel zou de Europese tijdrit wel gereden hebben. Jasper De Plus vervangt hem. Hij vernam het al twee dagen vòòr het BK tijdrijden in Koksijde, waar hij uitkwam op een behoorlijke negende plaats, maar wel op 2’25” van de derde, Frederik Frison, die dus meer aanspraak kon maken op een selectie. De uitleg kan zijn dat Frederik weerhouden is als reserve voor de Tour maar dat werd niet vermeld in de ‘bijsluiter’.
Ach, hoe ongelukkig de timing van de selectie (al op maandag 10 augustus). Ik heb mij toen terecht druk gemaakt over de selectie van Jens Reynders bij de beloften. Dat zou ik niet gedaan hebben indien Rik Verbrugghe de selectie had opgegemaakt nà de Tour de Wallonie, waarin Jens zich danig onderscheidde dat zijn selectie  wel degelijk verdiend is.

BRETAGNE CLASSIC OP … DINSDAG !
Tussen de maandag en de woensdag is er ook nog een dinsdag. Ook die werd door de kalendercommissie van de UCI ten volle benut. Terwijl we toch in Plouay zijn, waarom er niet de Bretagne Classic (een World Tour - manche) niet tussen wurmen? Een copieuze maaltijd verdient toch een sorbet? Een eitje kun je de Bretagne Classic bezwaarlijk noemen en wie eraan meedoet, zal het heel meestal doen uit verplichting. 
En om de Bretoense vierdaagse ‘in volle schoonheid’ af te sluiten is er op donderdag ook nog de vermaledijde mixed team relay, waarin Nederland zijn titel niet eens wenst te verdedigen. België heeft al evenmin een zestal bekendgemaakt. Ik ben benieuwd hoeveel landen daar tenslotte hun opwachting zullen maken. Vorig jaar waren er dat slechts zes en anderhalve maand later elf op het wereldkampioenschap, dat eveneens door Nederland gewonnen werd. Die titel zal Oranje waarschijnlijk wel verdedigen.

Wie verzint zo’n overbeladen programma in de aanloop naar één van de zwaarste Tours ooit? Zelfs corona kan daarvoor niet als excuus gelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten