donderdag 27 augustus 2020

Hij is als de wijn …

Giacomo NIZZOLO beslecht 
het fletse bal van de kampioenen

In een ultrakort (amper 177 km.) Europees wegkampioenschap in Plouay probeerde vooral Mathieu van der Poel de koers open te breken waarmee hij evenwel zichzelf uittelde in de hellende aankomststrook. 
Giacomo Nizzolo (kampioen van Italië) haalde het daar vrij verrassend van Arnaud Démare (kampioen van Frankrijk), Pascal Ackermann (vice-kampioen van Duitsland) en Mathieu van der Poel (kampioen van Nederland). Die laatste leek, net als in de Amstel Gold Race 2019, vanuit het niets terug te keren maar er was geen doorkomen meer aan.
Weinigen hielden het voor mogelijk dat de Italiaanse kampioen het kon halen van zijn Franse ‘ambtsgenoot’ en toch gebeurde het. Giacomo Nizzolo is de absolute sterkhouder van NTT Pro Cycling Team (het vroegere Dimension Data). De Milanees had al tijdens het seizoenbegin ophef gemaakt door Sam Bennett en Caleb Ewan te kloppen in de vijfde rit van Tour Down Under. En veertig dagen na zijn 31ste verjaardag hield hij Pascal Ackermann van een precieuze dagzege in Paris-Nice. De lockdown kwam voor hem dus hoogst ongelegen maar zijn elan bleek vier en een halve maand later onaangetast. In Burgos hielden Sam Bennett en Arnaud Démare hem van een dagzege, in Getxo had Damiano Caruso zich wijselijk uit de voeten gemaakt. In Milano-Sanremo voelde een vijfde plaats bijzonder goed aan. En nu veroverde hij binnen de vier dagen twee titels en truien. De Italiaanse droeg hij overigens al in 2016-2017 zodat de Europese voor overtreffende afwisseling zorgt.
De zegeteller van Giacomo Nizzolo tikt aardig en wint almaar meer aan kwaliteit. Dagzeges in de Bayern Rundfahrt 2011, de Tour de Wallonie 2012 & 2014, de Poitou-Charentes 2012, de Tour de Luxemburg 2012, de Tour de San Luis 2014, de Nobili Rubinetterie 2015, de Tour of Croatia 2016, de G.P. Kanton Aargau - Gippingen 2016, de Coppa Bernocchi 2016, de Gran Piemonte 2016, de Tour of Abu Dhabi 2016, de Tour of Oman 2019, de Tour of Slovenië 2019 en de Vuelta a Burgos 2019 werden nog ruim overstegen door de eindzege in de Tour de Wallonie 2012, een ritoverwinning in de Eneco Tour 2012 en last but not least tweemaal op een rij (2015 & 2016) de paarse puntentrui van de Giro, een mooie compensatie voor de gemiste dagzege, die hij op de slotdag in 2016 leek behaald te hebben tot hij voor schuinspurten gedeclasseerd werd ten voordele van de Duitser Niklas Arndt. Zo blijft Giacomo in de Giro op zijn zegehonger zitten met 29 top vijf plaatsen (negen tweede, negen derde, vijf vierde en zes vijfde). Hij start overmorgen voor de tweede keer in de Tour, die hij vorig jaar op de 12de dag verliet tijdens de zware Pyreneeënrit naar Bagnères-de-Bigorre. Ook dit jaar zal er hem daar bitter weinig weggelegd zijn. Een vroegtijdige opgave kan hem misschien alsnog laten deelnemen aan de Giro om daar eindelijk zijn bevrijdende dagzege te behalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten