dinsdag 25 augustus 2020


Michael MATTHEWS redt de meubelen voor de Bretagne Classic, 
geprangd tussen het EK en de Tour


Hoe kon men het verzinnen? De Bretagne Classic, zowaar een manche van de World Tour, na het weekend van de nationale kampioenschappen geprangd tussen de tijd- en de wegrit van het Europees kampioenschap en dat tot drie dagen vòòr de start van de Tour?! Il faut le faire, vraiment! Covid-19 kan daarbij niet als excuus gelden.
De 84ste editie van de vroegere G.P. Ouest-France verdiende inderdaad veel beter maar wat viel er meer te verwachten van de illusie dat het peloton er het allerbeste zou van maken zo tussen de Europese kampioenschappen onder het motto “terwijl wij hier nu toch zijn, gezellig quoi?!”. Zelfs de uitgesponnen afstand van … 249 km. werd niet gemilderd.
Rémi Cavagna liet het alvast niet aan zijn hart komen. Hij trok door op zijn elan van de dagen voordien die hem de titel van vice-Europees kampioen tijdrijden opleverde. Goed dat hij zich voor de rol van smaakmaker uitleverde!

Wie het wel aan hun hart lieten komen, dat waren Team Ineos en Jumbo-Visma, die geen selectie afvaardigden en waarvoor ze een boete van 50.000 euro mogen afdokken. Bora-Hansgrohe mocht verstek geven omwille van een coronabesmetting. Misschien hadden de twee andere teams er ook één moeten veinzen om aan de zware penalisering te ontsnappen. En naar wie gaat die 100.000 euro aan smartgeld? Naar de gedupeerde organisatoren of naar de oorlogskas van de arme UCI? De vraag is het antwoord!

En de 84ste als topkoers bedoelde World Tour - manche van Plouay boft alvast met de winnaar: Michael Matthews, die in Milano-Sanremo derde werd ondanks een val. Zonder hem zou men in Bretagne (zoals mocht gevreesd worden) niet al te blij geweest zijn met de uitslag want in de top tien doemen nogal wat célèbre inconnus op maar ook enkele jongeren zoals vooral Quinn Simmons, de amper 19-jarige Amerikaan van Trek-Segafredo (die à la Evenepoel de beloftencategorie oversloeg) en Nils Eekhoff, vorig jaar de onmiskenbare wereldkampioen bij de beloften in Harrogate en die Mathieu van der Poel in het NK van Drenthe het langst kon volgen. Hij bediende zijn kompaan Michael Matthews van de ideale assist. Ook opmerkelijk: de dertiende plaats van Florian Vermeersch, nog geen twee maanden contractrenner bij Lotto-Soudal. Benieuwd wie morgen op dezelfde locatie in het kampioenschap van Europa van één namiddag bevestigt. 

1 opmerking: