vrijdag 7 augustus 2020

In de zelfkant van de afgelaste 
54ste Aubel-Thimister-Stavelot

Nieuwe investeerders nog 
steeds niet voluit welkom 
in het jeugdwielrennen 

Acrog-Tormans, Avia-Rudyco-JanatransCrabbé Toitures - C.C. Chevigny, WAC Team, Isorex C.T., Maes C.T. Glabbeek, Olympia Tienen, Pauwels Sauzen - Bingoal, AA Drink Young Lions, Vélo Club Ardennes en Wielerteam Waasland waren in eerste instantie de elf bevoorrechte Belgische clubs die samen met véértien buitenlandse die geselecteerd werden om vanaf vandaag deel te nemen aan Aubel-Thimister-Stavelot (voorheen Liège - La Gleize).

Canguru - QTS - Air College was nièt geselecteerd
voor de 54. Aubel-Thimister-Stavelot.
(foto Gino COGHE)

Voor de 54ste editie zijn daar verrassend nièt meteen bij: Canguru - QTS - Air College, S.V. Deerlijk - Gaverzicht, Onder Ons Parike en de Jonge Renners Roeselare ten koste van veertien (!) buitenlandse teams.
De selectie van Pauwels Sauzen - Bingoal en AA Drink Young Lions, twee notoireveldritteams, baart opzien. 
Ik poneerde dat WAC Team, Isorex C.T. en Wielerteam Waasland te weinig kwaliteit huisvesten om de voorkeur te krijgen op voornoemde afwezigen. Dat was evenzeer het geval voor Vélo Club Ardennes, dat evenwel als inrichtende club sowieso deelnamerecht heeft.
Het WAC Team voelde zich aangesproken en vond dat het wel degelijk zijn plaats had in ’s lands mooiste meerdaagse voor 17- en 18-jarigen. Een anoniem gebleven spreekbuis (die ik zo kan 'ontmaskeren') verwees naar de dagzege Ryan Cortjens van Iko-Crelan waarmee het WAC Team een cluster vormt en wat zich dit jaar zou herhaald hebben. Het had betekend hebben dat er drie (!) veldritteams van de partij zouden zijn geweest. Niks mis mee indien men de vier voornoemde clubs ook had toegelaten. Omdat enkele buitenlandse ploegen verstek gaven werden S.V. Deerlijk - Gaverzicht en Onder Ons Parike opgevist maar steeds nièt de Jonge Renners Roeselare (met regérend kampioen van België tijdrijden Lars Van Ryckeghem) en Canguru - QTS - Air College. 

Vooral het weren van het beginnende Canguru - QTS - Air College is stuitend. Hun frontman Rik Devoogdt is een meerwaarde op zich want  door de jaren heen dé hofleverancier van potentiële contractrenners. Daarom alleen al verdiende hij een selectie als  een career achievement award voor zijn zware voetafdruk op het Belgische tienerwielrennen.

Helaas bestaat er binnen het Belgische jeugdwielrennen nog steeds een nefaste stroming om nieuwe investeerders af te blokken. Hoe dom kan men zijn?! De voorbije decennia vielen nogal wat clubs weg die middelen noch structuur hadden om zich op niveau te handhaven. Zonder nieuwkomers waren er slechts een handvol traditio’s overgebleven. Het zijn juist sommige van die overblijvers (voor wie véél respect) die niet kunnen hebben dat er nieuwkomers "hun" territorium betreden. Met dit protectionisme hypothekeren ze de kwalitatieve uitbouw van het wielrennen voor tieners.

Voorzitter Dirk De Cnop (Ostend Air College) en secrtearis-penningmeester Serge Dubois (QTS Bandencentrale Bredene) zijn géén vluchtige passanten die een alibi zoeken voor een goedkoop sociaal leven (waarmee ik zeker nièt de traditio’s viseer). Néén, zij willen de Vlaamse jeugd een ideaal platform aanbieden om van hun passie hun beroep te maken zoniet tot een sterkere jonge mens te ontwikkelen. Voorlopig is deze stichting een driejarenplan maar aan hun enthousiasme voel je zo aan dat het de bedoeling is om dat beduidend langer uit te zingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten