maandag 3 augustus 2020

Wie Ivan Ramiro SOSA zegt, 
denkt vooral maar niet enkel Burgos

22-jarige Colombiaan moet dringend naar een ander team


Op zijn twintigste won hij in Roemenië al de Tour of Bihor en de Sibiu Tour in 2018. Tussendoor behaalde hij een dag- en de eindzege in de Adriatica Ionica (It.), waaraan hij nog een dagzege (op Tadej Pogacar!) in de Tour de l’Avenir toevoegde. Toch is het vooral in de Vuelta a Burgos dat Ivan Sosa een eerste keer naam en faam afdwong. Deel uitmakend van het procontinentale Androni Giocattoli - Sidermec legde hij er vooral Miguel Angel Lopez, David De La Cruz, Igor Anton, … over de knie. Team Sky wist genoeg: die ranke Colombiaan zagen ze liever in de eigen rangen en dus muteerde hij in het aansluitende tussenseizoen naar het team van Dave Brailsford
Hij kwam er niet uitsluitend voor een knechtenrol maar herhaalde vooral zijn eindoverwinning in Burgos en verdubbelde er zijn aantal dagzeges. Op de Picon Blanco legde hij de basis voor de eindzege en in de afsluiter op Lagunas de Neila zette hij de puntjes op de i. Remco Evenepoel maakte er een jaar later een copy past van. In tegenstelling tot Ivan Sosa, die zeven minuten verloor, kon Remco de mislopen waaiervorming in de eerste bergrit wel rechtzetten. Het leverde hem de dagzege en de definitieve leiderstrui op. Sosa herhaalde zijn machtsgreep in de slotrit, wat er mij toe doet besluiten dat Remco zonder de waaiervorming nog niet klaar zou zijn geweest met Ivan.

Ivan Sosa blonk in oktober 2019 ook nog uit in prestigieuse Italiaanse ééndagskoersen: veertiende in Emilia, tweede (na zijn nòg één … dracht jongere landgenoot Egan Bernal) en veertiende in Il Lombardia. Het zegt veel over de polyvalentie van de Pascaan, die bij Team Ineos eigenlijk in overtal is als klassementsrenner naast Egan Bernal, Richard Carapaz, Chris Froome en Geraint Thomas, al komt er het vertrek van Froome wel behoorlijk wat ruimte vrij. Benieuwd voor welke grote ronde Sosa straks wordt uitgespeeld, ik veronderstel de Giro, waarin hij (44ste) in 2019 debuteerde, in nadrukkelijke dienst van de winnende Richard Carapaz. Het zou wel eens kunnen dat het rollenpatroon zich dit keer omkeert want Sosa maakte progressie terwijl Carapaz stagneerde. Dat zou Ivan doen inzien dat hij wel nog op zijn plaatsis bij Team Ineos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten