donderdag 13 augustus 2020

Aub géén nieuwe Draak van Doha

Graag een equivalent
van Aigle-Martigny

In tegenstelling tot wat na eind juni helemaal uitgesloten leek zullen de wereldkampioenschappen 2020 eind september in geen geval plaats vinden in Aigle-Martigny en hoe erg is dat?!

De UCI wilde, in de schaduw van zijn hoofdkwartier, geen WK zonder aanzienlijke versoepelingen van de coronamaatregelen. De lokale overheid hield voet bij stuk zodat evenementen met meer dan duizend personen pas toegelaten zijn vanaf 1 oktober zodat het WK in een ander land een onderkomen moet vinden. Er werd aan Qatar gedacht maar daar (b)lijkt men gelukkig van af te afgestapt. Een nieuwe Draak van Doha? Néén, bedankt!

Vooral Italië kan soelaas bieden. Veneto was de concurrent van Aigle-Martigny en zou zich opnieuw aangemeld hebben, zo ook de regio Emilia-Romagna. Zelfs Bretagne, waar UCI-voorzitter David Lappartient woont, is sterk geïnteresseerd.
Indien het op één van die locaties (of toch nog een andere) voor mekaar komt, betreft het dan het complete programma of houdt men het bij de wegrit van de mannen en de vrouwen? Uiterlijk op 1 september moet alles duidelijk zijn.
Hoe onnozel de idee om Aigle-Martigny alsnog te redden door het WK te verplaatsen naar ... april 2021, maar dat zou voor de UCI geen optie zijn. De regionale Zwitserse overheid zal derhalve zijn verpletterende verantwoordelijkheid niet kunnen ontlopen. Het organisatiecomité besteedde al anderhalf miljoen euro aan het evenement, zowat een tiende van het totaalbudget van bijna zestien miljoen. De regio misloopt daardoor een omzet van zo’n 42 miljoen euro.

Per definitie ben ik géén fan van het zelfverklaarde kampioenschap van de wereld van één namiddag dat door een subtopper of nog lager kan gewonnen worden. In het voetbal duid je toch ook de winnaar van één match (bijvoorbeeld Charleroi - Antwerp) niet aan als de kampioen van het hele seizoen? 
Een wereldkampioenschap moet de regenboogvlag zijn die de lading dekt en de beste van het héle seizoen bekronen. Dat zou met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de wegritten in Aigle-Martiny het geval geweest zijn. Een allrounder zou er evenveel kans gemaakt hebben als een klassementsrenner. Er zijn evenwel ook de vorm en de omstandigheden van de dag.

De individuele tijdrit daarentegen zou onnozel behouden worden op zondag 20 september om de vermaledijde mixed team relay ter wille te zijn of het zou moeten zijn dat de nieuwe locatie daarin een hersenpan met meer inhoud heeft. Of heeft de UCI daarin het laatste (verkéérde) woord?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten