dinsdag 18 augustus 2020

Sepp KUSSeen Adonis
met slagkracht maar nièt de opvolger van Andy Hampsten

Sepp Kuss is de nieuwste Adonis van het internationale peloton. Je zou het hem niet aangeven dat hij op 13 september al zesentwintig wordt.
Sepp wie?! Kuss! Een Duitser?! Néén, een Amerikaan geboren in Durango (Colorado), een adept van het terrein, mountainbike en crosscountry.

Vanaf 2016 switchte hij naar de weg in kleinere Amerikaanse rittenkoersen maar bovenal met een dagzege en de zesde eindplaats in de G.P. Beauce (Canada, 2.2). In 2017 onderscheidde hij zich nog meer in die omgeving, waar hij in 2018 (na zijn overstap naar LottoNL-Jumbo de kroon op de kurk plaatste met drie dagzeges en de eindoverwinning in de Tour of Utah (2.HC). Op het eindpodium kreeg hij het gezelschap van Ben Hermans en Jack Haig. Het leverde hem een selectie op voor de Vuelta waarin hij, in onvoorwaardelijke dienst van Steven Kruijswijk (vijfde), nooit in aanmerking kwam voor een dagzege. Dat scenario herhaalde zich in de Giro en de Vuelta van 2019 ten faveure van Primoz Roglic. In de vijftiende rit naar de hoge Santuario del Acebo (Asturias) schoof hij als waakhond mee met de ontsnapping van de dag, met ook de goed geklasseerde Ion Izagirre en Marco Soler aan boord. Op het einde zag hij de kans schoon om op het juiste ogenblik te versnellen en met zeldzame souplesse buiten schot te blijven. Zoals hij, vijf dagen vòòr zijn 25ste verjaardag, en danseuse de extreem steile Santuario del Acebo bedwong en het publiek handjesrakend in zijn feestroes betrok, wordt Sepp Kuss een blijvertje van wie we het beste nog te goed houden. 

Sepp Kuss is dezelfde frisse empatische verschijning als Andy Hampsten (de winnaar van de Giro 1988) maar of hij op termijn diens langverbeide opvolger wordt, is een ander paar mouwen. Bij Jumbo-Visma komt hij in de pikorde na Primoz Roglic, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en George Bennett. Allicht hij is er zich zelf van bewust dat hij meer een momentencoureur is dan een klassementsrenner. Die rol leverde hem alvast op de slotdag van het Critérium du Dauphiné een voltreffer op in Megève, waarmee hij zijn selectie voor de Tour veilig stelde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten