zondag 30 augustus 2020

Alexander KRISTOFF
is al àcht jààr absolute top

Alexander Kristoff, was die niet op zijn retour, vraag je je af wanneer je hem in Nice de verzopen en geneutraliseerde openingsrit zag winnen. Als een echte rain man zette hij de Promenade des Anglais naar zijn pedalen zodat hij nu voor elk van zijn vier (!) kinderen een dagzege in de Tour (ook twee in 2014 en één in 2018) heeft behaald. Op de Champs Elysées liet hij de Promenade des Anglais volgen met de precieuze gele trui daarbovenop.

Foto Gino COGHE
Néén, de Noorse beer (die 33 jaar geleden in Oslo werd geboren) is nièt op zijn retour. Vòòr de lockdown werd hij (na Pascal Ackermann) tweede in Almeria en derde in Kuurne. De onderbreking leek hem niet bevallen te hebben: 68ste in Milano-Torino, 83ste in Milano-Sanremo (die hij in 2014 won en waarin hij in - na John Degenkolb (die in Nice hardvochtig uitgesloten werd omdat hij door een val twee minuutjes buiten tijd arriveerde) - tweede werd in 2015. Dat 2015 was zijn genadejaar. Vòòr Sanremo had hij al drie dagzeges behaald in Qatar, één in Oman en één in Paris-Nice. Daarna werd vierde in de E3 Harelbeke en negende in Wevelgem. Hij monopoliseerde de Driedaagse De Panne - Koksijde: hij won drie van de vier ritten, werd derde in de tijdrit én eindwinnaar. Aansluitend werden ook de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs - Schoten zijn prooi, zodat het verwondering wekte dat hij de zondag daarop ‘slechts’ tiende werd in Paris-Roubaix, die hem eigenaardig genoeg niet ligt. Misschien brengt hij daar op 25 oktober, de slotdag van de World Tour, alsnog verandering in.

Alexander Kristoff was géén éénjaarsvlieg, dat blijkt uit zijn noteringen in de erg heel betrouwbare Cycling Quotient Ranking, die alle koersen van de internationale kalender proportioneel verrekent, is hij een hooggeziene gast: 31ste in 2012, 19de in 2013, 4de in 2014, 2de (na Alejandro Valverde) in 2015, 6de in 2016, 5de in 2017, 19de in 2018 en 9de in 2019. De top tien zal ook dit jaar niet vèr weg zijn want de weeromstandigheden van het verlate seizoen spelen in zijn kaart. Zijn koers bij uitstek was de Rund um den Finanplatz Eschborn - Frankfurt, die hij vanaf 2014 viermaal op een rij won.

24 september 2017 zal wel voor altijd zijn pijnlijkste koersdag toen hij net géén sant in eigen land. In Bergen gooide die vermaledijde Peter Sagan zijn voorwiel een fractie eerder over de finish. Het was geen troost dat hij anderhalve maand eerder in het Deense Herning Europees kampioen was geworden. Alexander was trouwens vaker op zijn best in het WK: 8ste in 2014, 4de in 2015, 7de in 2016 en in 2019. Zoals onder anderen Roger De Vlaeminck, Laurent Jalabert, Sean Kelly, Herman Vanspringel, Erik Zabel, … komt een regenboogtrui hem toe als een career achievement award of verovert hij die dit jaar effectief op een hem genegen locatie dat eerstdaags bekend gemaakt wordt? Het zou mooi zijn indien Alexander Kristoff tien jaar na zijn landgenoot Thor Hushovd (Geelong) wereldkampioenschap. In 2007 hield de nog geen 20-jarige Kristoff de bijna tien jaar oudere Thor van de Deense titel. Dat baarde opzien! 

Alexander Kristoff en Jakob Fuglsang zijn de duurzame sterkhouders van het tanende Skandinaafse wielrennen. De Noor is door de decennia heen de absolute beste van zijn land, de Deen moet enkel wijken voor Rolf Sörensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten