maandag 3 augustus 2020

Wout VAN AERT wordt 
her en der al opgevoerd 
als klassementsrenner

What a difference a year makes!

Wout Van Aert kroop een jaar geleden behoedzaam uit een rolstoel om als een gewone sterveling weer te leren stappen. Zijn beste koersdagen leken geteld. Weinigen die geloofden in zijn terugkeer aan de top. Hij hervatte tussen Kerstmis en Nieuwjaar in de Azencross van Loenhout, waar zijn vijfde plaats als een triomf bejubeld werd. Diezelfde vijfde plaats, zestien dagen later in het BK in Antwerpen, stelde al veel minder voor en op het WK in Dübendorf (Zwits.) werd het een lauwe vierde plaats. Eén en ander deed hem nog meer belanden in de donkerste schaduw van Mathieu van der Poel. In voorkomend geval had het meer van overleven dan van leven als topcoureur. 
Wout liet zich evenwel niet van de wijs brengen, hij had meer tijd nodig en een elfde plaats in de Omloop stelde hem niet onverdeeld gerust. Hij wilde gauw meer maar dan kwam de lockdown, waarvan hij niet wist of die voor hem een zegen dan wel een vloek zou zijn. 
Sporza.be tekende eind juli op:
Tijdens de crisis heb ik niets extreems gedaan maar mezelf mentale rust gegeven. Vanaf 1 juni heb ik de knop omgedraaid en twee maanden bleken voldoende om de topvorm te pakken te krijgen."
Het was de perfecte aanpak, zo bleek op 1 augustus. In ‘zijn’ Strade Bianche heeft hij zijn intact gebleven concurrenten één voor één overstoken en achtgelaten, ook de topfavoriet en zijn zwart beest Mathieu van der Poel. Je ziet maar hoe snel het kan keren.

Dit moet zowat Wouts beste niveau ooit zijn en dat belooft voor de komende dagen en weken te beginnen met Milano-Torino overmorgen en Milano-Sanremo (waarin hij vorig jaar zesde werd) op zaterdag. Doodjammer dat de Giro di Lombardia daar een week later niet bij aansluit. Die moet wijken voor het Critérium du Dauphiné, de generale repetitie van de Tour, waarin hemel en hel in 2019 zo kort bijeen lagen. Daarin gaat ook het drieluik Flèche - LBL - Amstel op maar niet het triumviraat Wevelgem - Vlaanderen - Roubaix (op 11, 18 en 25 oktober). Het wordt een cruciale nazomer / herfst voor Wout, waarbij het voor een minderheid zelfs niet helemaal uitgesloten is dat hij zich in de Tour als klassementsrenner profileert, waarom ook niet: het viel Julian Alaphilippe (tenslotte vierde) toch ook te beurt in 2019. Het Critérium du Dauphiné zal in dat verband voor Woutde ophelderende lakmoesproef zijn.

Ziedaar het almaar hoger oplopende verhaal van iemand die versterkt uit de zwaarste beproeving komt.
Tenslotte is er ook nog deze voetnoot: wat moet Sven Nys raar opgekeken hebben van een veldrijder die tegen de hitte kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten