vrijdag 14 augustus 2020


Davide FORMOLO
subtopper met armslag (bis)
            
Hij heeft het gehaald en het zal hem voor iedereen van harte gegund zijn dat Davide Formolo een aanval van zowat 120 km. succesvol afrondde. Hij deelde goed in en bedwong de Saint-Martin-de-Belleville met het buitenblad. Het was hoekig maar efficiënt.
Op weg naar zijn 28ste verjaardag mag hij zich almaar meer  tot de beste subtoppers rekenen want eerder in augustus was hij in de Strade Bianche na Wout Van Aert the very best of the rest en ook in Milano-Sanremo zat hij (16de) behoorlijk voorin. En nu is er bovenal een dagzege in het Critérium du Dauphiné.
Als belofte legde hij een fraai traject af dat vooral liep langs de baby Giro, de Giro delle Valle d’Aosta (na Davide Villela tweede in 2013) en de Tour de l’Avenir.
Als neoprof was hij meteen aan zet met ereplaatsen in de Tour of Turkey (4de), de Tour de Suisse (7de,), de G.P. Larciano (2de), de Giro dell’Emilia (6de), de Japan Cup (7de), … Als niet-winnaar greep hij ook in het kampioenschap van Italië er net naast maar omdat hij als enige Vincenzo Nibali had kunnen volgen mocht dat de smaak van de overwinning hebben. Die titel en trui pakte hij dan vijf jaar later in Compiano.  
Zijn overstap van Cannondale naar Bora-Hansgroge relanceerde hem vanaf 2018 maar het UAE Team had nog meer en beter te bieden. In 2019 won hij in Barcelona meteen de slotrit van de Volta a Catalunya. 
Onderwijl had hij zich vooral onderscheiden in de Giro met een eclatante dagzege in La Spezia in 2015. Vanaf 2017 eindigde hij bijna driemaal op een rij in de eindstand van de Giro. Daar zal dit jaar geen vervolg op komen want hij maakt zijn debuut in de Tour, waar hij van groot nut kan zijn voor Tadej Pogacar, die daags na de Champs Elysées 22 jaar wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten