zaterdag 1 augustus 2020

Il Strade Bianche zou 
dé koers geweest zijn van 
Roger DE VLAEMINCK

Il Strade Bianche is de jongste parel aan de rijke kroon van de Italiaanse kalender en loopt over drieënzestig kilometer witte onverharde grind- en zandwegen.
Deze bizarre koers verzekerde zich op korte tijd het op één na hoogste level (1.HC) en werd vanaf 2017 zelfs een manche van de World Tour (1.WT3).
Op de korte erelijst figureren vooral Fabian Cancellara (2008en 2016), Philippe Gilbert (2011), Michal Kwiatkowski (2014en 2017), Tiesj Benoot (2018) en Julian Alaphilippe(2019). 
Il Strade Bianche is vandaag verlost van de concurrentie van Paris-Nice, die al in maart doorgang vond, en ook voor één keer niet gelinkt wordt aan Tirreno-Adriateco, die pas van 7 tot 14 september aan de beurt is.
Il Strade Bianche is op de herschikte kalender uitstekend af als de eerste van drie super saturdays waarna Milano-Sanremo (8 augustus) en de Giro di Lombardia (15 augustus).
Oh, wat zou Roger De Vlaeminck zich in zijn sas gevoeld hebben op deze kruisbestuiving van onverharde wegen en pittige beklimmingen, ik vraag mij zelfs af of hij tijdens zijn beste jaren in Siena niet ongenaakbaar zou zijn geweest?

Julian Alaphilippe is vandaag in de 14de editie de titelverdediger. Hij krijgt er, behalve met Wout Van Aert en Adrie van der Poel (eerste deelname), ook te maken met onder anderen de ex-winnaars Tiesj Benoot, Philippe Gilbert, Michal Kwiatkowski en Zdenek Stybar. Ook Davide Formolo, Jakob Fuglsang, Alexey Lutsenko, Gianni Moscon (voor wie stilaan het uur U slaat), Oliver Naesen, Tadej Pogacar, Maximilian Schachmann, Dylan Teuns, Greg Van Avermaet, ….. staan te popelen om een eerste voltreffer te scoren.
Peter Sagan werd in 2013 (na godbetert Moreno Moser) en in 2014 (na Michal Kwiatkowski) tweede maar lijkt zes jaar later geen valabele kandidaat meer. De best betaalde is hoegenaamd niet de beste van hetinternationale peloton.
Remco Evenepoel ontbreekt; hij neemt via Burgos en Polen een andere aanloop naar Il Lombardia.
Il Strade Bianche is met Gent-Wevelgem, de E3 Harelbeke, de Amstel Gold Race, La Flèche Wallonne en Paris-Tours een ééndagskoers die de vijf monumenten het dichtst benadert. Door de omstandigheden is de bezetting nog exquiser dan op andere jaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten