zaterdag 12 september 2020

Bauke MOLLEMA

revanche in de Vuelta?

 

Ach, Bauke Mollema: hij verdiende zoveel beter dan in zijn tiende Tour door een stomme val te worden uitgeteld. Het overkwam hem ook al in 2012. Tussen beide (horror)momenten door werd hij vooral zesde (2013), tiende (2014), zevende (2015) en elfde (2016). In 2017 werd hij eerst zevende in de Giro behaalde waarna hij ging knechten voor Alberto Contador. Toen zijn goed klassement foetsie was mocht Bauke vol inzetten op een dagzege die hij in Le Puy-en-Velay niet liet liggen. Daarop volgden mindere jaren die hij dit jaar (driemaal zesde in de daguitslag en dertiende in de tussenstand) allicht zou opgelijst hebben. Ook in de Giro eindigde hij (zevende in 2017 en vijfde in 2019) al tweemaal dicht zodat hij mag aanzien worden als één van de standvastigste klassementsrenners van zijn generatie.


Inzake brute pech is hij er, in lengte van jaren, nog niet zo erg aan toe als Robert Gesink maar toch is het voor deze bijna 34-jarige Groninger stilaan genoeg geweest. Benieuwd hoe de verhakkelde linkerpols (fractuur aan spaakbeen, ellepijp en scafoïd) geneest en of hij zich daarna nog kan opladen voor de Vuelta, waarin hij in 2011 vierde werd en winnaar op punten.

 

Bauke Mollema is een trouwe soldaat. Hij werd op zijn 20ste contractrenner bij Rabobank, bleef er zes seizoenen (waarna ook nog twee seizoenen in het Belkin - verlengstuk) en is nu ook al aan zijn zesde campagne bezig bij Trek-Segafredo. In al die tijd behaalde hij amper dertien overwinningen, waarvan de laatste de kroon spant: de Giro di Lombardia!  

Op 12 oktober 2019 ging men ervan uit dat hij zou op een zoveelste (dichte) ereplaats zou uitkomen. Dat hij wegreed en -bleef uit een weifelende kopgroep doet er niet toe, dat geldt voor èlke ontsnapping die slaagt. Je kan het meer dan een beetje aanzien als een career achievement award. En in zijn Il Lombardia werd hij op 15 augustus mooi vierde.


Bauke behoort met dat alles tot de vijftien best prestérende Nederlanders van de naoorlogse periode en in de grote ronden zelfs tot de beste zeven. 

Bauke is een survivor. Wees dus niet verbaasd dat hij volgende maand hervat. Het triumviraat Flèche-Doyenne-Amstel komt allicht te vroeg maar de Vuelta over vijf weken is misschien wel haalbaar indien het met de linkerpols helemaal goedkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten