zaterdag 12 september 2020

Of toch liever die ritzege?!

 

 Daniel Felipe MARTINEZ

 had voor nòg méér Colombiaanse meerderheid kunnen zorgen 


In de tussenstand van Tour 2020 worden de plaatsen drie, vier, vijf en zes ingenomen door Colombianen. Een vijfde landgenoot had bij hen kunnen aansluiten: Daniel Felipe Martinez, zelfs al had hij nog alles te bewijzen in de grote ronden. Hij had weliswaar, met evenveel bravoure als vernuft, de compacte versie van de Tour, het Critérium du Dauphiné, gewonnen.

Hij werd op slag aanzien een outsider voor de Tour, waarin hij in 2018 op zijn 22ste zijn debuut had gemaakt met een 36ste plaats. Die kon hij dit jaar na een pechvolle eerste week niet meer verbeteren want bij halfweg stond hij 46ste op een dik uur van Primoz Roglic. Elk nadeel hep een voordeel, orakelde éne Johan Cruijff ooit. Ook in deze kreeg hij postuum gelijk want daardoor kon Daniel Felipe geruisloos meeschuiven in de 17-koppige ontsnapping van de dag om er als de beste uit naar voor treden in weerwil van de samenspannende Duitse Bora’s, Lennard Kämna en Maximilian Schachmann (de winnaar van Paris-Nice) die hij klein kreeg tijdens een meeslepende finale. Daarvoor had hij richting Le Puy Mary 4600 hoogtemeters moeten bedwingen.

Martinez’ opmars steekt schril af tegen die van zijn anderhalf jaar ploegmaat Sergio Higuita die, hoewel gespaard van tegenslagen, toch wegzakte in de tussenstand. Enkel good old Rigoberto Uran (bijna 34 jaar) blijft daarin ijzersterk (vierde op 1’10”) overeind. Toch is Daniel Felipe blijer met deze dagzege dan hij zou geweest zijn met een eventuele top tien. 

Die sprankelende dagzege viel hem te beurt anderhalf jaar na een ook al eclatante ritzege op de voorlaatste dag van Paris-Nice 2019. In deze Tour was de streek van Nice hem minder genadig want in de openingsrit viel hij zwaar en dat zinderde een volle week na. Toch vermande hij zich  voor een ‘reculer pour mieux sauter’. Op de 24-jarige boerenzoon uit Soacha, een voorstad van Bogota, zit nog aardig wat rek en dat zullen ze ook in deze Tour nog ondervinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten