dinsdag 22 september 2020

Geen rem op zijn eventuele ambities                   als klassementsrenner 

Laat Wout VAN AERT 

de allrounder blijven die hij is

 

Hij moet juist nièts!

 

Wout Van Aert heeft over de 3470 km. van de Tour 2020 uiteindelijk 80 minuten meer gedaan dan primus inter pares Tadej Pogacar.

Overdrijf ik wanneer ik beweer dat hij het bij zeventig daarvan liet lopen na zware inspanningen voor zichzelf (twee ritzeges, ook nog tweemaal derde, vierde en zesde) en voor Primoz Roglic.

Stel dat hij prominenter op eigen strepen staat en zijn inspanningen beter mag doseren dan werd het residu van tien minuten misschien ook weggewerkt en kwam de top van het tijdklassement ongetwijfeld in beeld.

Als hij in die anti-omstandigheden toch de top twintig haalt zonder er initieel naar te streven dan moet Wout eigenlijk weinig veranderen om zichzelf uit te rollen als klassementsrenner voor de Tour: niet zijn ploeg, niet zijn fysionomie, noch zijn programma om van de allrounders de beste klimmer én tijdrijder te zijn. Tadej Pogacar heeft zich in de Tour niet half zo hard als Wout Van Aert moeten inspannen om zijn hoge doel te bereiken, waarmee ik toch niet wil gezegd hebben hoe de twee zich tot mekaar verhouden. Misschien gebeurt dat zondag wel tijdens het WK in Imola en breken de twee daar al of niet met Marc Hirschi als derde man uit met een ontknoping als op de via Roma van Sanremo. Het aangekondigde slechte weer kan voor alle drie een natuurlijke bondgenoot zijn. Het zijn evenwel de vorm en de omstandigheden van de dag die bepalend zullen zijn. 

 

De grootste fout die Wout Van Aert volgens mij op termijn kan maken is overstappen naar een team dat zich met hem als kopman specifiek focust op de Tour en waarvoor hij de ééndagsklassiekers, die stuk voor stuk minstens één keer kan winnen, naar het achterplan zou moeten schuiven. Dat zal Wout nooit willen doen maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten. 

 

Wout Van Aert is een allrounder in de orde van van Roger De Vlaeminck, Hennie Kuiper, Laurent Jalabert, Sean Kelly, … maar dan één (nòg) betere klimmer én tijdrijder, bij wie je een eindzege in de Tour dus bij voorbaat niet helemaal kunt uitsluiten. Ik denk dat het voor het beste zou zijn indien hij er zich niet initieel op focust maar de koersontwikkelingen op zich laat afkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten