maandag 21 september 2020

POGACAR lichtte ROGLIC                 alsnog van zijn sokkel ...

Vooral goed dat het warme individu het haalde 

van het klinische collectief

 

Primoz Roglic heeft de 107de Tour against all odds toch niet gewonnen dankzij maar verloren ondanks een ijzersterk team. Hij moet dat erger vinden voor zijn teamgenoten dan voor zichzelf want hij werd ontegensprekelijk op zijn waarde geklopt, het kantelen van zijn helm symboliseerde zijn verval. Tijdens de voorafgaande negentien dagen kon hij zich koesteren in de comfortzone van zijn trawanten, inzonderheid van Wout Van Aert die vele kilometers de voordeur op slot hield zodat zijn kopman zijn voorsprong kon consolideren.

In die zuinige omgeving kon Tadej Pogacar zich evenzeer koesteren, zelfs vrijblijvend. De 1’21” die hij op de zevende dag richting Lavaur verloor, heeft zowaar in zijn voordeel gespeeld. Michel Pollentier vindt dat zever, ik dus niet. Anders was Pogacar allicht in het bezit van de gele trui gekomen en dan zou Jumbo-Visma wel aangevallen hebben en onder die overmacht zou de quasi geïsoleerde Pogacar ongetwijfeld bezweken zijn. Tadejs dagzege in Laruns had veel van een pyrrusoverwinning. De uitgebluste Fabio Aru had die dag zelf al de handdoek gegooid. Davide Formolo kwam in die rit zwaar ten val en zou twee dagen later niet meer aanzetten. Tadej moest verder met David De La Cruz, Alexander Kristoff (winnaar van de openingsrit), Vegard Stake Laengen, Marco Marcato en Jan Polanc. Met alle respect maar ze wogen kwantitatief en zeker kwalitatief niet op tegen het keurkorps dat Jumbo-Visma uitrolde

Jàwèl, Tadej kon zich net als Primoz ophouden in de geel-zwarte luwte en er de opportuniteit van een superdag afwachten die hem op 20ste koersdag op La Planche des Belles Filles effectief te beurt viel. Die cumuleerde met de jour sans van zijn negen jaar oudere landgenoot zodat een kleine minuut voorsprong werd omgebogen in evenveel achterstand. Jumbo-Visma koerste zoals een voetbalploeg speelt bij een 3-0 voorsprong maar het was slechts 1-0. In 2019 deed het dat eveneens om de podiumplaats van Steven Kruijswijk te vrijwaren (wat wel lukte) maar waarmee het ook Egan Bernal en Geraint Thomas in een zetel zette zoals het dit jaar dacht te doen met Primoz Roglic

 

Die ontwkkeling doet absoluut niets af van de verdiensten van Tadej Pogacar. Hij was individueel de beste die meer ondernam dan Primoz Roglic, die precies de gegijzelde was van zijn eigen bubbel. En dan was er de manier waarop me hem oplaadde voor de afsluitende klimtijdrit. Wie haalt het in zijn hoofd om uitgerekend op zò'n moment een nieuwe helm uit te proberen? Of werd het hen abusievelijk opgedrongen door Lazer, dat innovatief dacht te zijn? Primoz voelde er zich duidelijk oncomfortabel bij en leek op het einde een dronkeman die de weg naar huis bijster was. Hij toonde zich gròòt in de nederlaag want indien er iemand in zijn plaats moest winnen, dan het liefst zijn jonge landgenoot, misschien zelfs liever dan bijvoorbeeld Tom Dumoulin, die het in de achtste rit liet lopen en in Loudenvielle ruim twee minuten na de andere favorieten arriveerde en zo zijn individuele verantwoordelijkheid ontliep, al keerde hij via een uitmuntende klimtijdrit (tweede) in het eindklassement nog terug naar de zevende eindplaats.


Kanttekeningen bij de volgende Tour …


Ik ontkom niet aan het gevoel dat er iets zal gebroken zijn in de relatie tussen Jumbo-Visma en Primoz Roglic. Hij staat er ook in 2021 onder contract maar of hij dat uitdient? Met Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Sepp Kuss en bovenal Wout Van Aert heeft Merijn Zeeman meer andere ijzers in het vuur. Primoz Roglic zal er zelf ook wel aan twijfelen dat hij ooit nog de Tour wint. Tadej Pogacar lijkt ook in 2021 niet te zullen beschikken over een performant team. Fabio Aru valt er weg en voorlopig komt enkel Matteo Trentin in de plaats maar Tadej zal op de hoogtemeters niets aan hebben. Het lijkt mij een goed plan dat Primoz Roglic wordt losgeweekt bij Jumbo-Visma en naar het rijke UAE Team Emirates overstapt om er een tandem te vormen met Tadej Pogacar. The Slovenian Connection, dàt zou wat geven! Indien dat masterplan nog niet bestond dan heb ik Allan Peiper misschien op ideeën gebracht. Na Team Ineos en Jumbo-Visma zou een derde sterk blok het verloop van de drie grote ronden openbreken. 


Onderwijl kan ook Deceuninck-Quick.Step zijn voetafdruk op de klassementen van de grote ronden opvoeren. Het vlaggenschip Remco Evenepoel kan nu al omringd worden met Julian Alaphilippe, Joao Almeida, Andrea Bagioli, James Knox, Fausto Masnada, … stuk voor stuk kerels die de cols (zullen) aankunnen. Voor de meesten onder hen komt de Tour in 2021 nog te vroeg. Maar zei men dat, wat betreft de kopman, in 2019 ook niet van Egan Bernal en in 2020 van Tadej Pogacar? Jammer dat Evenepoel geen stijloefening kan houden in de nakende Giro (3-25 oktober). Nu moet Remco dat misschien doen in die van 2021.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten