woensdag 9 september 2020

Sam Bennett won ook 

in Geel 2011 en in … Imola 2017

 

11 juli 2011: Sam BENNETT wint de G.P. van de Stad Geel
een internationale topkoers voor beloften.

De geboren … Wervikzaan (waar zijn papa voetbalde in derde nationale) stak op 11 juli 2011 een eerste keer de kop op met een eclatante spurtoverwinning in de G.P. van de Stad Geel, waar hij het haalde van Jonas Vangenechten, Dries Depoorter, Joeri Stallaert, Tom Devriendt, Timothy Dupont, … 

Het viel hem te beurt in het Iers groen van An Post, geleid door Kurt Bogaerts. Na een dagzege in de Tour of Britain 2013 muteerde hij naar TeamNetApp - Endura, waarvoor hij Almeria, Köln en een rit in de Bayern-Rundfahrt won. 

Bora, toen nog aan Argon 18 gekoppeld, engageerde hem maar de Tour was Sam voorlopig té hooggegrepen: bij zijn debuut in 2015 was de zeventiende dag naar Pra-Loup er teveel aan, in 2016 haalde hij als rode lantaarn de Champs Elysées, daar de enige keer dat hij zich de top tien van de daguitslag spurtte. 

Peter Sagan, de tweevoudige wereldkampioen, kwam erbij en Sam werd  afgeserveerd naar de Giro, waarin hij in 2018 drie dagzeges behaalde, en naar de Vuelta, waarin hij in 2019 twee ritten won. Eén van die overwinningen behaalde hij in Imola, maar dat zal wel niet op het parcours van het WK geweest zijn. 

Toch werd hij voor de Tour keer op keer over het hoofd gezien en uitgerekend vooral voor 'la grande boucle’ was hij coureur geworden. Sagan zat hem lelijk in de weg en zijn 30ste  verjaardag zat eraan te komen. Enkel Patrick Lefevere kon hem daarin redden. Die was sowieso geïnteresseerd want de Ierse kampioen had in de World Tour van 2019 liefst tien (!) dagsuccessen behaald, vooral in Paris-Nice (2), het Critérium du Dauphiné, de BinckBank Tour (loepzuivere hattrick) en de Vuelta (2).

Toch voelde hij zich nog steeds ondergewaardeerd bij Bora-Hansgrohe en wilde, desnoods langs juridische weg, naar Deceuninck-Quick.Step overstappen. Bora-manager Ralph Denk speculeerde zowaar op een … ruil met de Colombiaanse vluggerd Alvaro Jose Hodeg. Een koehandel waarvoor Patrick Lefevere paste net als aan het afvlooien van een renner die bij zijn team nog een lopend contract heeft.  


Alles kwam evenwel goed en Sam Bennett werd door Deceuninck-Quick.Step in de armen gesloten als het alternatief voor de naar Cofidis vertrokken Elia Viviani. Sam voelde een enorme verantwoordelijkheid, bezondigde zich wel eens aan overacting maar zijn triomf op Ile-de-Ré maakte alles in de meest overtreffende trap goed. Behalve Caleb Ewan, legde hij er ook Peter Sagan en Elia Viviani over de knie. Tot overmaat van weelde kwam hij ook loyaal in het bezit van de groene trui, die misschien een haalbaar einddoel wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten