vrijdag 25 september 2020

 In een kort en vlak WK tijdrijden ...

Filippo GANNA wordt kwaaie klant voor Wout VAN AERT

 

Jacques ANQUETIL spant de jarenlange kroon

 

Het wereldkampioenschap tijdrijden werd voor het eerst georganiseerd in Agrigento (It.) in 1994 met Chris Boardman als winnaar.

Voorafgaandelijk was er vanaf 1932 - met Maurice Archambaud als lijstopener - steevast in Frankrijk de minstens evenwaardige G.P. des Nations, die evenwel niet met een regenboogtrui bedacht werd.

Ik heb mij veroorloofd om beide topkoersen aaneen te rijgen. Grootmeester Jacques Anquetil won negen (!) keer de G.P. des Nations maar werd geen enkele keer tot wereldkampioen uitgeroepen. Ik vind het begrip G.P. des Nations trouwens beter gekozen aangezien deze koers volgens de landenformule wordt verreden. Men zou die naam ook kunnen bezigen voor de wegrit: G.P. des Nations en ligne.

Ook de verdere erelijst van deze unieke waarheidsrit mag gezien worden, zelfs al waren er enkele gelegenheidswinnaars.

Eddy Merckx debuteerde in 1966 en werd meteen derde op respectabele afstand van de gevestigde waarden Jacques Anquetil en Felice Gimondi. Daarna keerde hij nog slechts één keer terug met een overwinning in 1973.

 

Over naar de orde van de dag: het WK tijdrijden dat van een horrorcrash (samenvallen met de Champs Elysées) gered werd door de Zwitserse lockdown en een heel mooie bezetting krijgt met (in alfabetische orde): Patrick Bevin, Mikkel Bjerg (loepzuivere hattrick vanaf 2017 aan wereldtitels bij de beloften), Victor Campenaerts, Rémi Cavagna, Rohan Dennis, Tom Dumoulin, Filippo Ganna, Stefan Küng, Andreas Leknessund, Ryan Mullen, Geraint Thomas, Wout Van Aert, …

Zou er, buiten voornoemden, iemand anders de top tien binnen dringen? Dan zal hij de veropenbaring van de dag zijn!

Dat Wout Van Aert als topfavoriet wordt opgevoerd, zegt veel over de intrinsieke klasse die hem wordt toebedacht.

Het parcoursprofiel bevoordeelt Filippo Ganna, de dubbele werelduurrecordhouder op de vier kilometer achtervolging: 4:01,934  op 28 februari 2020 tijdens de finale van de Wereldbeker in Minsk - Wit-Rusland. In het verlengde van deze recordtijd werd Filippo (na 2016, 2018 én 2019) voor de vierde keer in vijf jaar wereldkampioen. Filippo kan het evenwel ook op langere afstand, anders werd hij geen derde in het WK tijdrijden over 54 km. in Harrogate 2019 na Rohan Dennis (-1’55”) en van Remco Evenepoel (-46”). In Imola bedraagt de afstand 31,7 km. over licht glooiende wegen waarop amper 138hoogtemeters, hetzij vier keer de … Hoge Blekker. Ganna kan op dat weinig selectief traject Van Aert naar de kroon steken. Ook Victor Campenaerts zal kortbij zijn. Bovenal zullen de vorm en de omstandigheden van de dag medebepalend zijn.

Jammer dat het hele Tourpodium verstek geeft. Tadej Pogacar, Richie Porte en Primoz Roglic hadden dit WK een fikse extra dimensie hebben gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten