woensdag 8 juni 2022

BAHAMONTES overleeft weer een landgenoot-klimmer


Julio JIMENEZ verongelukte gisteren in Avila op zijn 87ste

 

De inmiddels 94-jarige Federico Bahamontes overleeft ze één voor één, de vaardig klimmende landgenoten die hem in het hooggebergte opvolgden. Na Valentin Uriona (dodelijke val tijdens het kampioenschap van Spanje in 1967), Luis Ocana (uit het leven gestapt in 1994), Jose Manuel Fuente (overleden in 1996) en is het nu Julio Jiménez die hem voorgaat naar de eeuwige cols. Julio verongelukte als passagier in een wagen die vol op een muur knalde in zijn thuishaven Avila.

Julio was al ruim 28 jaar toen hij zich een eerste keer meldde als winnaar van de bergprijs in de Vuelta van 1963. Een goed klassement zat daar nog niet aan vast, daarop was het wachten tot 1964 toen hij eerst vijfde werd in de Vuelta en vervolgens zevende in de Tour, wat hij telkens oplijstte met twee dagzeges. Daarvan was die op de Puy de Dome in de Tour de meest markante, afgedwongen in de rit dat Jacques Anquetil voor zijn vijfde en ultieme eindzege behaalde na een heroïsch duel met Raymond Poulidor.

Jiménez’ fraaie klassementen leken éénmalig want in 1965 zakte hij opnieuw weg, ook al omdat hij zich focuste op het winnen van de bergprijs, wat hij zowel in de Vuelta (vanaf 1963) als in de Tour (vanaf 1965) driemaal  op een rij deed. Hij was dan al 29 jaar en had dus meer verleden dan toekomst maar in Franse loondienst (Ford in 1966, Bic vanaf 1967) en aan de behoedzame zijde van Jacques Anquetil begon hij als 30-plusser aan een tweede jeugd. 

De Giro, waarin hij in 1966 debuteerde, leek hem (4de) nog het best van al te liggen. In 1967 kwam hij op zijn 32ste nog dichter bij een eindzege in een grote ronde, de Tour met landenploegen die hij aan Roger Pingeon verloor in de rit naar Jambes, waar hij bijna 7 minuten na de Fransman arriveerde. Pingeon, die de steun had van illustere landgenoten als titelverdediger Lucien Aimar en de door een zware val achteropgeraakte Raymond Poulidor, telde in het eindstand slechts 3’40” minder dan Jiménez, die er nagenoeg alleen voorstond.

Het tijdrijden was Julio Jiménez' pijnpunt dat hem van nog betere klassementen weghield.

Zou die vermaledijde en immer luciede Federico Bahamontes ook nog Alberto Contador, Pedro Delgado, Miguel Indurain en Alberto Contador achter zich houden in his struggle for life? 

De Arend van Toledo is niet eens de oudste nestor. Die eer moet hij aan de Fransman Emile Idée laten, als hij 19 juli haalt dan wordt hij die dag 102 jaar!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten