dinsdag 7 juni 2022

Tijdrit van vandaag zal significant zijn


Hoe vèr kan David GAUDU komen in de Tour?

 

Hij wordt als aanstormende topper niet in hetzelfde rijtje geplaatst als Egan Bernal, Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Wout Van Aert,… 

In dat verband toch even verwijzen naar het eindklassement van de Tour de l’Avenir 2016: David Gaudu won, Egan Bernal werd vierde, Jai Hindley vijfde en Tao Geoghegan Hart. Die drie hebben samen vijf grote ronden gewonnen! Gaudu haalde nog niet eens het podium.

David Gaudu, de ingezetene van het mooie Quimper in het wielergekke Bretagne, zette jaar na jaar tragere stappen om Romain Bardet en Thibaut Pinot te verdringen als de potentiële (maar niet waargemaakte) opvolger van Bernard Hinault, die in 1985 de laatste Fransman was die de Tourzege in eigen land hield.

Gaudu meldde zich in 2014 leerde als dag- en eindwinnaar van de onvolprezen internationale driedaagse Aubel - Thimister - La Gleize (2.1). Twee jaar later deed hij hetzelfde in de Course de la Paix (Tsj.) én bovenal in de Tour de l’Avenir (Fr.). Het leverde hem meteen een stagecontract op bij FDJ, dat Marc Madiot vanaf 2017 prompt omzette in een effectieve verbintenis. Zes campagnes verder is hij daar nog steeds en het zou wel eens een hondstrouw verblijf kunnen zijn.

David Gaudu is bovenal coureur geworden om in de Tour uit te blinken. Uitblinken is essentiëler dan winnen, al zit er een rekenkundige logica in zijn deelnames: 34ste bij zijn debuut in 2018, 13de in 2019 en 11de in 2021. 

Door een nogal zware val in de openingsrit (Nice) tot opgave gedwongen in de Tour van 2020 zocht en vond hij soelaas in de Vuelta, waarin hij zich niet zozeer op het klassement (toch 8ste op 7’45” van Primoz Roglic) focuste maar vooral op dagzeges focuste die hij met hoge meerwaarde behaalde op de Alto de la Farrapona en op de Alto de la Covatilla.

David Gaudu rondt vanaf 1 juli in Copenhagen aan zijn lustrum in de Tour. Tenzij hij un jour sans en een teleurstellende tijdrit kan uitvlakken zal voor hem de rand van de top vijf het hoogste goed zal zijn. De uitgesponnen (32 km.) tijdrit van vandaag kan dat een eerste keer twijfel trekken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten