zondag 5 juni 2022

Lotto’s hoop in doodsbange dagen …

 

Arnaud DE LIE 

de potentiële opvolger

van … Tom BOONEN?

 

Arnaud De Lie had slechts één campagne bij de beloften nodig om door te stoten naar de beroepscategorie. 

John Lelangue zat dit keer wel kort genoeg op het wiel. Arnaud mag taalkundig als de potentiële opvolger van Philippe Gilbert aanzien worden, maar als coureur neigt hij eerder naar Tom Boonen, dezelfde explosiviteit en dezelfde wijze van sprinten, dat belooft!

Arnaud is inzake roots een halve Vlaming. Zijn grootvader Jules werd in Stabroek geboren en emigreerde in 1949 naar de provincie Luxemburg om er te landbouwen. Hij leerde er zijn Waalse vrouw kennen. Meer Belg dan de De Lie’s kan men dus niet zijn. 

Arnaud behoorde reeds als jonge tiener permanent tot de fine fleur van zijn lichting en behaalde elk seizoen minstens één exponentiële overwinning. De mooiste daarvan viel hem te beurt in het BK voor junioren in 2019 te Vichte, waar hij deel uitmaakte van de vroege vlucht met twaalf. 

“Hij was de snelste maar bovenal de beste”, meldden zijn medevluchters. 


Arnaud DE LIE tweemaal aan het feest als nieuweling:
hierboven als 'Keizer' der Nieuwelingen in Tielt 2017
hieronder als winnaar van de Affligem Classic 2018.
(Foto Johny DE SAEDELEER)

Zijn enige campagne als belofte werd een voltreffer. Hij presteerde grensoverschrijdend en dat vooral langs interessante rittenkoersen: de loodzware Giro d’Italia u23, de Tour de l’Avenir en de Okolo Jiznich Cech (waarin Arnaud ei zo na alle ritten won en eindwinnaar werd én op punten én met de tijd), de Circuit des Ardennes (Fr.) met een dagzege en in het Zeeuws Weekend (dat hij op de slotdag helemaal naar zijn pedalen zette met de dag- en de eindzege, bijgevolg ook de Road Series in hun totaliteit). Indien hij op het WK in Leuven 2021 niet ten val was gekomen dan zou hij zeker meegedaan hebben voor het podium. Wie Arnaud De Lie als een notoire sprinter typeert, doet hem schromelijk tekort.

Dat bleek ook meteen in de beroepscategorie, waarin hij al zijn derde koers won in Palma. Een dikke maand later was hij nog meer aan het feest in de Jean-Pierre Monseré in Roeselare en ei zo na ook in Nokere. Hij deed mee voor de vette prijzen in de Bredene Koksijde Classic (9de), in Brugge - De Panne (8ste) en zelfs in de Eschborn-Franfurt (7de). Onderwijl had hij in de Volta Limburg een derde overwinning behaald. 

Hij wilde in de 4 Jours de Dunkerque op zijn elan doorgaan en in Maubeuge wenkte een dagzege tot hij door Sam Welford met een opzichtige duw ten val werd gebracht. Hij liep geen breuken op maar de schrik zou er nu wel goed inzitten, werd gevreesd maar reeds in de tweede helft van mei was hij helemaal terug met knappe resultaten in de Tro-Bro Leon (4de), Veenendael (3de), de Antwerp Port Epic (8ste) en zelfs in de Circuit de Wallonie (12de). Hij leek het winnen verleerd tot hij in de Marcel Kint Classic in Zwevegem en in de Heistse Pijl de puntjes op de i zette. Vooral die laatste was een kanjer want op een lastige aankomst behaald op Giacomo Nizzolo en Mark Cavendish.


Men mag stilaan stellen dat Arnaud De Lie voor de Nationale Loterij de … Lotto heeft gewonnen. Aan hem zal het alvast niet liggen indien zijn team zich eind 2022 niet gehandhaafd heeft tussen de 18 WorldTourTeams. In de ploegenranking van dit jaar staat Lotto-Soudal dertiendede met 3783 punten, waarvan meer dan duizend gesprokkeld door Arnaud De Lie.

Als ceo John Lelangue de voorbije twee jaar iets (half) goeds heeft gedaan voor Lotto-Soudal dan is het toch wel (zij het slechts tot en met 2023) vastleggen van Arnaud De Lie, die ook wel één van meer anderen zal zijn die in zijn contract een clausule heeft die stipuleert dat hij vroeger mag vertrekken indien Lotto-Dstny in 2023 geen WorldTourTeam meer zou zijn. 

1 opmerking: