dinsdag 21 februari 2023

 Mattias Skjelmose 

alweer een potentiële topper 

Mattias Skjelmose, nog een weinig vertrouwde naam maar niet meer voor wie het wielrennen op de voet volgt een frisse Kopenhager die reeds als jonge beroepsrenner grossiert in dichte ereplaatsen, die hij dit seizoen oplijst met overwinningen.


perempic@rchief - foto Trek-Segafredo

Als tweedejaarsjunior in 2018 liet hij zich opmerken met een podiumplaats in Paris-Roubaix (3de) en in de Course de la Paix (op twee minuten van Remco Evenepoel). Met winst in de tijdrit legde hij de basis voor zijn eindzege in de Tour du Pays de Vaud (Zwits.). De beloftencategorie sloeg hij zo goed als over voor een doorstart bij Trek-Segafredo en dat was niet te vroeg. 

Op zijn 20ste werkte hij in 2020 een loodzwaar programma af. procyclingstats.com telde 64 koersdagen en 9519 afgelegde km. met vooral elf (!) rittenkoersen. Opmerkelijk: het begrip DNF (did not finish) kwam geen enkele voor op zijn prestatiestaat. Zijn beste resultaten werden behaald in tijdritten. 

In 2022 werkte hij een nòg drukker programma af: 71 koersdagen, 11450 afgelegde km. met vooral tien rittenkoersen. Die overdaad ging niet ten koste van mooie uitslagen: 3de in de Tour de la Provence, 16de in de Volta a Catalunya, 18de in La Flèche Wallonne, 5de in La Route d’Occitanie, 3de in de Tour de Wallonie, 8ste in de Clasica San Sebastian, 2de (na Guillaume Martin) in de Tour de l’Ain en last but not least de allereerste overwinningen in de Tour de Luxembourg met aan de basis van zijn eindzege de tijdrit, waarin hij het nipt (-3") haalde van Kévin Vauquelin die hem nu vijf maanden later in de openingsrit der Tour des Alpes Maritimes et du Var verraste zodat zijn kansen op de eindzege foetsie waren. Skjelmose won dan maar de tweede rit en ei zo na ook de slotetappe.

In de voorafgaande Etoile de Bessèges leek er hem meer weggelegd. Bij zijn dagzege op Le Mont Bouquet kreeg hij er de leiderstrui bovenop die hij na een matige afsluitende tijdrit in Alès met één tel verloor aan Neilson Powless.

De échte Mattias Skjelmose mag over twaalf dagen opstaan in Paris-Nice, waarna anderhalve maand rustiger aan tot het Waalse tweeluik. Daarna wordt hij nog meer opgespaard voor zijn groot debuut in de Tour.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten