woensdag 15 februari 2023

Mauri VANSEVENANT 

mag nog meer op een vrije rol rekenen

 

Mauri Vansevenant had het zelf aangekondigd: hij zou aanvallen op Green Mountain om alsnog de Tour of Oman te winnen door toe te slaan in de koninginnenrit van Samail naar Jabal Al Akhdhar. Op de flanken van de ultieme hoogtemeters was hij de beste, hij kreeg er Geoffrey Bouchard en good old Rein Taaramäe af maar niet leider Matteo Jorgenson die zich in zijn spoor vastbeet tot aan de finish, waar hij zes bonificatieseconden pakte en zijn leiderstrui redde. 

Mauri had kunnen speculeren en enkele medevluchters meer bij zich dulden opdat Matteo minder bonificatieseconden zou sprokkelen maar dat was riskant. Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. Wie te wijd gaapt, houdt niets over. Mauri hield het dus wijselijk bij een rechtaan/rechttoe in de overtuiging dat hij de nog een maand jongere en al meer beslagen Amerikaan van Movistar meerdere meters uit zijn spoor zou drijven. Jorgenson had het hem twee dagen voorgedaan bij zijn dagzege én één bepalende seconde van Vansevenant weggereden.



Mauri heeft alvast zijn eerste zege als contractrenner te pakken, zullen velen opperen. Pardon, hij won bijna twee jaar geleden al de GP Industria & Artiginato in Larciano na een meeslepend duel met Bauke Mollema. In 2022, het moeilijke jaar van de bevestiging, won Mauri geen enkele keer maar zijn uitslagengeheel was meer dan geruststellend met centraal een degelijke Giro en een bijna dag- en eindzege in de Tour de Slovaquie, die gewonnen werd door zijn kompaan Josef Černý, die sant in eigen land was. 

Mauri’s lente kan al niet meer stuk en er kan in maart en april vanuit een rol van vrijbuiter nog wat bijkomen in de Ardèche en de Drome Classic (Fr.), de Strade Bianche,  het Baskenland, de Brabantse Pijl, La Flèche Wallonne en de Tour de Romandie. In de Giro moet hij kennelijk niet opdraven als meester-helper van Remco Evenepoel maar mag zich integendeel opladen voor een debuut in de Tour.

Zoals reeds geïnsinueerd was het geen oneer om in Oman nipt te verliezen van Matteo Jorgenson, die bij zijn debuut in de Tour vorig jaar driemaal de top vijf van de daguitslag haalde (in Megève, Saint-Etienne en Foix) en op de 21ste eindplaats uitkwam. Dat wil Mauri Vansevenant hem in juli graag nadoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten