dinsdag 28 februari 2023

Nòg stràffer doen wordt moeilijk ...

 

 Jarno WIDAR gaat onverkort   op zijn elan van 2022 door

 

Jarno Widar (Wellen) opende (Nokere Koerse) en sloot (tweede luik van La Philippe Gilbert) zijn seizoen 2022 af met een eclatante uci-overwinning en won tussendoor ook nog de nationale GP Ernest Beco - Jemeppe. Begin juli schitterde hij in het Luxemburgse tweeluik (winnaar van de GP Patton en 2de in de GP de Luxembourg) en in Herbeumont (2de). En vergeet zeker ook zijn vierde plaats in de Trofeo di Vertova (It., 1.1) van eind augustus niet.

Toch werd Jarno zelfs niet in overweging genomen voor het EK noch voor het WK.

“Meneer Bomans legde mij uit dat het parcours van het EK in Anadia (Port.) niet paste bij mijn mogelijkheden maar dat van het WK wel en dus beloofde hij mij dat ik er in Wollongong bij zou zijn maar ik hoorde niets meer van hem.”

 

Jarno stond daar niet langduriger bij stil dan nodig. Hij kijkt liever voorwaarts en wat dat precies inhoudt, dat hebben zijn 120 concurrenten van en naar Kuurne aan den lijve ondervonden. Jarno arriveerde op de Brugsesteenweg met zowat twee minuten op de eerste achtervolgers, onder wie Steffen De Schuyteneer (3de), die andere WK-banneling

Cijfermatig deed Jarno nòg béter dan de andere solisten op de erelijst die met een beduidend kleinere voorsprong werden afgevlagd: Ethan Hayter in 2016 (-47”), Remco Evenepoel in 2018 (-37”), Cian Uijtdebroeks in 2020 (-48”), Sente Sentjens in 2022 (-39”) en die gisteren pas 49ste werd op vijf minuten. 


 Viktor Vaneeckhoutte en Jarno Widar voeren samen de forcing.
De eerste zou de tweede perfect afzetten op Tiegemberg met het gekende gevolg.

De triomf van Jarno Widar kwam er niet out of the blue maar planmatig. Zelfvertrouwen oversteeg stress en de gedrongen Limburger werd op de Tiegemberg perfect afgezet door zijn kompaan Victor Vaneeckhoutte, die door een sputterende derailleur werd teruggeslagen maar niet versaagde met een hardbevochten 39ste plaats als karige opbrengst. Die actie reduceerde de favorietengroep meteen tot een vijftiental eenheden. Jarno versnelde eerst op de Trieu en daarna op de Kruisberg maar had de ultieme kasseistrook nodig om de laatste aanklampers van zich af te schudden. Over de restérende 35 km. reed hij bijna twee minuten van hen weg.

Voilà, de toon is gezet voor een seizoen dat nog beter lijkt te kunnen worden dan de grand cru 2022. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Merkwaardig dat Jarno het hele seizoen als 17-jarige zal doormaken want geboren op 13 november 2005. Hij is een pocketrennertje dat je eerder verwacht in de Ardennen dan in Vlaanderen maar daar profileerde hij zich reeds tijdens de vorige vroege lente toen hij als de kleinste en de jongste deelnemer de verrassende winnaar van Nokere Koerse. Daar wil hij op zaterdag 11 maart zijn titel waardig verdedigen, hij heeft er komend weekend zelfs een parcoursverkenning voor over, liever dat dan regionaal te koersen in Opwijk. Ook de tweedaagse Guido Reybrouck Classic slaat hij over omdat hij zich meer weggelegd acht in de Tour du Bocage et de l’Ernée 53, een Franse tweedaagse (in het departement Mayenne en région Pays de la Loire) met drie ritten waarin centraal een individuele tijdrit.

De prestaties van Jarno Widar zijn niet uitsluitend in blindemansogen maar bovenal in de klare kijkers beland van de scouts van een zestal World Tour Teams die dingen naar zijn gunsten. Jarno wenst die boot nog even af te houden. First things first = zoveel mogelijk uci-punten sprokkelen om het volste recht van spreken te hebben aan de onderhandelingstafel.

 

Jarno heeft geen boodschap aan langdurige schoolbanken, voor hem volstaat de Wielerschool van Zolder. Mijn opmerking dat studies een vereiste zijn om coureur te worden wimpelt hij af met “… dan zal ik één van de uitzonderingsfiguren zijn die het tegendeel bewijst”. Voor de rest laat hij het aan zijn mentor Danny Stevens over om het in goede banen te leiden.

Jarno is de zoon van Jean-Claude en de jongere broer van Wesley die ook koersten. 


Weinig wees erop dat het met Jarno zo’n hoge vlucht zou nemen. Hij kende als jonge tiener zware ademhalingsproblemen die hem in 2018 en 2019 zelfs deden stoppen met koersen. Hij hervatte als nieuweling en zette als tweedejaars mooie stappen met drie late overwinningen en de vierde plaats in Jemeppe-sur-Sambre, die hem stek opleverden bij Crabbé Toitures - CC Chevigny en zie waartoe dat leidde …

Bovenal werd zijn fragiele rug (aanvankelijk te zwak voor zijn sterke benen) met gerichte oefeningen op punt gesteld door 2Quratio, een jonge en dynamische groepspraktijk met kinesisten en osteopaten op Stayen in Sint-Truiden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten