donderdag 12 maart 2020

Evenwel niet in het tijdrijden

Sergio Andres HIGUITA,
nòg stràffer dan eerst al gedacht

Achter de veelbelovende coureur ontdekte wielerverhaal.com hem ook als een rijke persoonlijkheid die geneeskunde studeerde en als spoedarts aan de slag wil indien hij zou falen als coureur.

Education First sloot hem vanaf 1 mei 2019 in de armen, waarvoor hij meteen bedankte met een tweede plaats (na Tadej Pogacar) in de Tour of California. Pas begin augustus zag men hem terug met een vierde plaats in de Tour de Pologne (vierde) als aanloop voor de Vuelta, zijn eerste grote ronde, waarin hij de top tien zou gehaald hebben indien de waaieretappe naar Guadalajara hem geen 23 minuten had gekost. Die uitschuiver werd ‘s anderendaags dubbel en dik geogemaakt met een dagzege in Becerril de la Sierra, waar hij met Primoz Roglic, Alejandro Valverde, Raf Majka en Miguel Angel Lopez op de hielen standhield. In Harrogate werd hij door zijn federatie aangemaand om wereldkampioen worden bij de ... beloften te worden, wat hem (vijfde) niet lukte zoals wel dichte ereplaatsen behalen in Emilia en in Varese.

Hij opende 2020 op eclatante wijze. In Tunja (de thuishaven van Nairo Quintana) werd hij kampioen van Colombia met 1’15” voorsprong op Egan Bernal, Daniel Felipe Martinez, gastheer Nairo QuintanaJhoan Esteban Chaves, ….. een titel en trui die hij aansluitend alle eer aandeed in de ronde van zijn land als de speerpunt van het overheersend Education First.

En nu is hij aardig op weg om na Carlos Alberto Betancur (2014), Sergio Luis Henao (2017) en Egan Bernal (2019) de vierde Colombiaanse winnaar van Paris-Nice te worden. Hij had zijn lesje geleerd want in de eerste twee waaierritten gaf hij geen krimp zoals wel in de zware tijdrit van Saint-Amand-Montrond, waarin hij teleurstelde als 24ste op 46" van Sören Kragh Andersen, die hem op 1'03 zet van Maximilian Schachmann zodat hij er moet speculeren op de gebruikelijke offday van de Duitser.

De kans dat Sergio Luis Higuita eerstejaars spoedarts wordt verkleint met de dag. Teambaas Jonathan Vaughters gaf hem alvast de bijnaam ‘Monster’, maak er maar monstertje van omwille van zijn gedrongen gestalte, zijn pluimgewicht en zijn engelengezichtje die hem niet beletten om als coureur een killer te zijn. Hij lijkt eerder een nazaat van Nairo Quintana te zullen worden dan van Egan Bernal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten