zondag 1 maart 2020

Kasper ASGREEN: 
Kuurne zien maar nièt sterven

Weinigen zullen een overwinning even verdiend hebben als Kasper Asgreen op zondag 1 maart 2020 aan het einde van de 72ste Kuurne-Brussel-Kuurne. De net 25 jaar geworden Deen maakte vanuit de eerste achtervolgersgroep als enige de oversteek naar de twee overblijvende vroege vluchters Roy Jans en Boris Vallée, aan wie hij niet veel steun meer had en die hij één voor één achterliet om aan een uitzichtloze solo van tien kilometer te beginnen. Het deed meer dan een beetje denken aan de Dodenrit, een bizarre hit uit 1974 van doctorandus P. maar dan met een happy end.
Dit valt Kasper Asgreen oververdiend te beurt een klein jaar nadat hij in de Ronde van Vlaanderen op de dichtste ereplaats uitkwam. Hij zou dan al een meer verdiende winnaar geweest zijn dan Alberto Bettiol, die de omstandigheden helemaal aan zijn kant had en ze link benutte.
Asgreen, die - overgekomen van het Deense continentale Team Waoo - pas vanaf april 2018 deel uitmaakte van Quick Step Floors, werd samen met Laurens De Plus, Bob Jungels, Yves Lampaert, Maximilian Schachmann en Niki Terpstra één van de zes wereldkampioenen ploegentijdrit in Innsbruck. Het boostte zijn geloof in eigen kunnen in 2019 met bijna een overwinning in de Ronde van Vlaanderen, een dagzege in de Tour of California en in de Deutschland Tour en bijna ook in de Tour de Suisse (tweede in de tijdrit na zijn kompaan Yves Lampaert) en in de Tour de France (tweede in de rit door het middengebergte tussen Pont-du-Gard en Gap) en tweede na een andere kompaan Remco Evenepoel) in het Europees kampioenschap tijdrijden. In het wereldkampioenschap tijdrijden in Harrogate stelde hij diep teleur met een zeventiende plaats op 3’38” van Rohan Dennis.
Het lijkt nu alvast te staan dat Kasper Asgreen een duurzamere waarde wordt dan zijn landgenoten Michael Valgren (in 2018 winnaar van de Omloop en de Amstel) en regérend wereldkampioen Mads Pedersen (die een jaar eerder dan Kasper na Niki Terpstra tweede werd in de Ronde van Vlaanderen.
Kasper is bovenal een uitmuntende teamplayer en, op een klassement in de grote ronden na, een alleskunner. Bij elke gelegenheid die zich aandient, zou het team zich als een blok achter hem scharen om zijn zegepad te effenen, bijvoorkeur in de Ronde van Vlaanderen maar Kasper speelde op zeker en sloeg al toe in Kuurne-Brussel-Kuurne. Het één hoeft het ander evenwel niet uit te sluiten, een nieuwe afspraak dus op palmzondag 5 april in Oudenaarde of zou hij nog eerder opnieuw worden ingezet als speerpunt van The Wolfpack?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten