36-jarige wacht al 16 maanden op 90ste zege
Elia VIVIANI als surprise du chef
(indien HEULOT nog dé chef is)
Begin januari liet ik mij een quote ontvallen die men niet meteen van mij had verwacht: Lotto tout court heeft, alle omstandigheden in acht genomen, een goed team tout court want een squadra met (nòg) meer toekomst dan heden. Ik was een beetje blij met mijn inschatting.
General manager Stéphane Heulot was er against all odds in geslaagd om Arnaud De Lie en Lennert Van Eetvelt aan boord te houden. Vernoem er in één adem ook maar Jenno Berckmoes bij. Goed dat Heulot hem tot en met 2027 vastlegde.
Uit de eigen piramide diepte het Steffen De Schuyteneer, Robin Orins, Alec Segaert en Lorenz Van de Wynkele op vanaf dit seizoen en Milan Donie en Jarno Widar vanaf 2026 (bij gelegenheid al inzetbaar op het hoogste vlak).
Op weinig andere teams leek er meer rek te zitten als op Lotto, de langdurigste wielersponsor die aan zijn 41ste campagne begon en er een rijke geschiedenis op nahoudt maar de jongste jaren in de verdrukking kwam door het foute beleid van een omkadering die almaar meer van een Spaanse herberg had. Wie aan de deur werd gezet of de vlucht vooruitnam, mocht zich als het ware veréérd voelen, de meesten die in hun plaats werden ingehaald waren dikbetaalde handpoppen.
In dat verband liet ene Jannie Haek, de toenmalige ceo van de Nationale Loterij en dus ook de baas van de wielerploeg Lotto-Soudal zich bij het aanstellen van John Lelangue als algemeen manager van de wielerploeg in Het Laatste Nieuws van donderdag 27 februari 2020 ontvallen: “Lelangue is onze Lefevere, mét een goed karakter.”
Wat een miscast want voor het wielerteam van de Nationale Loterij braken geenszins de roaring twenties aan. En dat zal ook in de tweede helft van dit decennium niet gebeuren al leek er duidelijk beterschap in zicht die men nu kennelijk weer ongedaan wil maken.
Stéphane Heulot, een behoorlijke Franse ex-renner die eind 2022 als een Messias werd ingehaald, en bovenal de hondstrouwe en hyperbekwame Kurt Van de Wouwer deden hun stinkende best om er weer (wel)vaart in te krijgen. Inmiddels verkwanselden ze wel Dstny als co-sponsor. De tekst en de uitleg die ceo Daan De Wever daaromtrent in Het Laatste Nieuws van 21 december 2024 gaf, was allesbehalve om vrolijk van te worden en draaide onder meer (hoe raad je het?) rond machtsspelletjes. Daan trok eind juli 2024 zijn conclusies want hij wilde niet op een schip blijven waar hij enkel als een popje in de mast bengelde.
Veertien dagen geleden werd Elia Viviani 36 jaar. Zijn 90ste zege op de uci-kalender laat al sedert 12 oktober 2023 op zich wachten: de openingsrit van de Tour of Guangxi, een mooie weliswaar want in Beihai haalde hij het na 136 km. van onder anderen van Jonathan Milan, Sam Bennett, Arnaud De Lie en Olav Kooij.
In 2024 hield Viviani het bij tweede plaatsen (na Sam Welford) in de derde rit van Tour Down Under en (na Biniam Girmay) in de Surf Coast Classic. Dat was al in januari. Sindsdien bleef hij almaar verder uit de buurt van het podium. Zijn driejarig lucratief contract bij Ineos was uitgediend. Voor 2025 kwam hij logisch zonder uitvalsbasis te zitten, hij zou toch stoppen. Zijn afscheidstournee afgelopen winter op de piste stelde ook bitter weinig voor. Zijn abdicatie voelde dus meer aan als een bevrijding dan een pijnlijk moment.
Niettemin voelde Lotto zich geroepen om hem alsnog een reddingsboei toe te werpen. Ik veronderstel dat hij één of andere sponsor meebrengt om zijn pittig contract te valoriseren. Elia zegt er zelf over dat hij klaar is om zijn nieuwe rol op te nemen en zijn teamgenoten, of ze nu sprinters zijn of niet, tips (en tricks?) te geven en te helpen groeien. Op zijn 36ste beweert Viviani nog steeds erg gemotiveerd te zijn.
Dat had Elia desgevallend ook vanaf de zijlijn kunnen doen maar hij heeft natuurlijk groot gelijk dat hij voor zijn (sic) leefloon meer wil doen. Hij beklemtoonde evenwel: allereerst wil ik blijven sprinten voor de overwinning. Arnaud De Lie en Steffen De Schuyteneer zullen het (sic) graag vernomen hebben. En nu serieus: Viviani zal wel nog steeds een peperdure vogel zijn terwijl er onvoldoende geld was om er uit het rijtje Victor Campenaerts, Pascal Eenkhoorn, Andreas Kron, Maxim Van Gils, Florian Vermeersch, … enkele over te houden.
Ziedaar een miscast van jewelste waarbij ik mij moeilijk kan voorstellen dat dit de unieke strategie is van general manager Stéphane Heulot die het ofwel niet meer voor het zeggen heeft of de voorbije tijd op een andere planeet vertoefde. Met de komst van de gedateerde Italiaan zet Lotto zijn klokken terug op wintertijd en heropent zijn Spaanse herberg.