woensdag 19 februari 2020

66ste Ruta del Sol
òòk met de herinnering aan wereldkampioen Monseré

De Ruta del Sol ofte Vuelta a Andalucia opende in 1925 met Ricardo Montero en wachtte daarna dertig jaar op de tweede editie. 
De ditmaal afwezige Alejandro Valverde (loepzuivere hattrick vanaf 2012 en ook winnaar in 2016 & 2017) won het vaakst. Ook Rudi Altig (1964), Tony Houbrechts (1968 vòòr de nog volslagen onbekende Luis Ocana), Georges Pintens (1973), Freddy Maertens (1974 & 1975), Gerrie Knetemann (1976), Didi Thurau (1977 & 1979), Daniël Willems (1980), Marc Sergeant (1982), Rolf Gölz (1985 & 1987), Steven Rooks (1986), Edwig Van Hooydonck (1988), Erik Zabel (1997), Erik Dekker (2001), Oscar Freire (2007), Michael Rogers (2010), Chris Froome (2015), Tim Wellens (2018), Jakob Fuglsang (2019), ….. toppen de erelijst.

Meest beklijvend is voor velen de herinnering aan Jean-Pierre Monseré, die er in 1971 met twee dagzeges en de eindoverwinning zijn enige successen in de regenboogtrui behaalde, een demonstratie die in eigen kamp de ogen uitstak. Hij was helemaal klaar voor het Vlaamse voorjaar maar werd meer tegengewerkt dan gesteund. Dat zou op weg naar de Jaarmarktprijs van Retie uitgepraat zijn maar of dat effectief ook zo was, bleef ongeweten want Jempi verongelukte diezelfde dag smartelijk.

De Ruta del Sol blijft ondergeschikt aan de Volta a Catalunya en de Vuelta Al Pais Vasco, manches van de World Tour. Andalucia neemt genoegen met de Pro Series maar verwelkomt een fraai deelnemersveld in weerwil van de concurrentie van de Volta ao Algarve, de Tour du Haut Var en de UAE Tour
De 66ste editie is geen loodzware bedoening, al gaat men er toch van uit dat enkel de openingsrit aan sprinters zal besteed zijn zodat onder anderen Bryan Coquard, Jens Debusschere, Christophe Noppe, Andrea Pasqualon, Jürgen Roelandts, ..... zich extra aangesproken zullen voelen. De Ruta del Sol wordt op zondag, net als de Volta ao Algarve, afgesloten met een (iets kortere) individuele tijdrit, wat een kwaliteitsvolle eindlaureaat garandeert.
Sonny Colbrelli, Oliver Naesen, Niki Terpstra, Antwan Tolhoek (gelegenheidskopman bij Jumbo-Visma), ..... komen in aanmerking voor de andere ritten met niet al te veel hoogtemeters. 
Het overdegelijke deelnemersveld aangevoerd door titelverdediger Jakob Fuglsang, die recentelijk in opspraak was als een vermeende patiënt van de gedemoniseerde dottore Michele Ferrari. Zijn sidekick Alexey Lutsenko werd in één adem met hem genoemd en nu weer als kandidaat eindwinnaar. Er is ook Ion Izagirre.
Movistar is er dus zonder Alejandro Valverde maar met Enric Mas en Marc Soler, die na het vertrek van Mikel Landa en Nairo Quintana meer voor eigen glorie zullen mogen ijveren.
Derde collectief is Mitchelton-Scott aangevoerd door de inmiddels 26-jarige Jack Haig, tweede (na Tadej Pogacar) in Valencia, en met good old Mikel Nieve in steun.
Van Vlaamse kant is er voor het klassement Dylan Teuns, die in Valencia op zijn beurt bewees al op scherp te staan. Mag hij, binnen Bahrain-McLaren, Mikel Landa ontzien of moet hij zich houden aan de pikorde met ook nog Pello Bilbao en Matej Mohoric. Misschien moppert de nukkige Spanjaard na één koers al opnieuw over een gebrek aan bescherming.

De Ruta del Sol én de Volta ao Algarve kunnen dagelijks vanaf 15 uur gevolgd worden op Eurosport 1 (Telenet-kanaal 65).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten