dinsdag 4 februari 2020

Zouden ze zò stom zijn om dàt te riskeren?

Jakob Fuglsang en 
Alexey Lutsenko: triootje
met Michele Ferrari ?

Hoax is het Engels woord voor een broodjeaapverhaal. Met dank aan dottore Michele Ferrari was het is onbedoeld dankzij hem dat ik daar achter kwam bij de beschuldiging dat hij een triootje zou hebben gehad met Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko.
Beide renners van Astana worden gelinkt aan de levenslang geschorste dopingdokter, zo wil een 24 pagina’s tellend confidentieel rapport van de onafhankelijke anti-dopingorganisatie CADF, waaruit moet blijken dat zij nog steeds adepten zijn van het dopingprogramma van Ferrari, die aanwezig zou geweest zijn bij Astana tijdens de Volta a Catalunya 2019. Mijn retorische vraag: zouden beide partijen zo dwaas geweest zijn om dàt te riskeren?
De gewraakte Ferrari werkte indertijd samen met Lance Armstrong en werd daarvoor levenslang geschorst én door de Italiaanse wielerbond én door de USADA (United States Anti Doping Agency). Wie zo’n outlaw opzoekt, riskeert een schorsing van twee jaar. Ik herhaal mijn retorische vraag: zou Astana zo dwaas geweest zijn dàt te riskeren? 
Indien dat tòch zou zijn dan is het maar goed dat het uitkomt én er drastisch tegen opgetreden wordt. Dan màg dan niet als een nederlaag beklaagd maar moèt als een overwinning toegejuicht worden als het zoveelste signaal dat de oude cultuur niet meer gestructureerd terugkeert. Dissonanten kunnen én zullen er altijd zijn maar de kans dat ze lik-op-stuk krijgen is gigantisch en sterk ontradend, het eerder al in verlegenheid gebrachte Astana zal zich daar wel voor hoeden zeker.?!
Uiteraard mag dit niet doodgezwegen worden maar bepaalde media zijn er keer op keer als de kippen bij om dit buiten proportie uit te vergroten, het lijkt wel hun hobby zo'n “executie zonder vonnis”. Indien ze dat een niet koersende sterveling lapten dan hingen ze. Indien dit, bij gebrek aan bewijzen, geen vervolg krijgt dan verdienen Fuglsang en Lutsenko tot nader order het ondraaglijk lichte voordeel van de twijfel. Die faciliteit zal bevestigd of ontkend worden door hun prestaties in 2020, één jaar nadat Jakob met Julian Alaphilippe het voorjaar domineerde en Alexey (17de in de Cycling Quotient Ranking) beleefde een revival na enkele mindere jaren. Ook in deze geldt als het ware: the proof of the pudding is in the eating. Indien Astana in het algemeen en Fuglsang & Lutsenko meer in het bijzonder worden veroordeeld, dan zal dat geen smadelijke nederlaag maar een pyrrusoverwinning voor het wielrennen die zich weliswaar niet te dikwijls mag herhalen.
Pertinent: Jakob Fuglsang zou tijdens een training in de buurt van Monaco gezien zijn met Michele Ferrari, zoals Michael Rasmussen half juni 2007 door Davide Cassani gezien en bewonderd werd terwijl hij in regen en koude aan het trainen was in de Dolomieten terwijl hij had opgegeven in Mexico te vertoeven. Voor de schriele Deen was dit het begin van het einde. Het getuigenis tegen Fuglsang is anoniem gebleven en dus onbruikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten