maandag 24 februari 2020

Evenepoel, Fuglsang en … Quintana ge-won-nen, 
zo ook Pascal Ackermann

Pascal Ackermann bracht kort na de middag de prelude met een koninklijke spurtzege in de openingsrit van de UAE Tour in Dubai, waar hij het haalde van vooral Caleb Ewan en Dylan Groenewegen. Dat kan hij deze middag (te volgen vanaf 11u45 op Eurosport 1, Telenet-kanaal 65) misschien herhalen al is de tweede etappe bezwangerd met nogal wat hoogtemeters. Een kolfje naar de pedalen van punchers die dat ietsje meer in huis hebben dan explosiviteit. Vooral de korte, maar korte steile dam (met stroken tot 17%) zal als potenbreker gelden.
Dan was het in Andalucia de beurt aan Jakob Fuglsang om zijn beste tijdrit ooit af te haspelen als tweede in dezelfde seconde als de verbazende Dylan Teuns, die almaar allrounder uit de hoek komt daags nadat hij een nog beter eindklassement verkwanselde zoals hem, na een eclatante dagzege op La Planche des Belles Filles, helaas ook overkwam in zijn eerste Tour in 2019. Toch wil de perceptie dat we van dit Limburgse competitiebeest (84 koersdagen in 2019) nog lang niet alles gehad hebben. 
Eén en ander viel helemaal tussen de plooien van het volgende hoogstandje van Remco Evenepoel, die zijn eindzege veilig stelde met winst in de afsluitende tijdrit waarin hij na een zware vierdaagse zelfs een uitgeruste en gefocuste wereldkampioen Rohan Dennis wegzette. Remco verbeterde zelfs (-2”) Geraint Thomas’ wedstrijdrecord, hoewel volgens Yves Lampaert de zwaardere wind dit keer nadeliger blies dan in 2018. Daar valt weinig aan te voegen en zeker geen ongeremde voorspellingen. Dat Remco het potentieel heeft om voor het allerhoogste in aanmerking te komen, staat als een paal boven water. Toch wil hij het zelf liever stap voor stap / koers per koers bekijken. Over achttien dagen begint hij in de Tirreno-Adriateco aan zijn volgende opdracht op een met de Algarve vergelijkbaar traject met eveneens een afsluitende tijdrit, de clasico in San Benedetto del Tronto maar met een nog betere bezetting. Zelfs indien ook dat in een succes uitmondt (en/of aansluitend in Milano-Sanremo), dan nog zal het geen referentie zijn om ook een kleine twee maanden later ook van de Giro het hoogste te verwachten, als is het zeker niet uitgesloten dat hij ook daar verrast. Ter info: Fausto Coppi was tachtig jaar geleden 20 jaar en (bijna) negen maanden toen hij de jongste winnaar ooit van de Giro werd.

Ook de eindzege van Nairo Quintana in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var kwam in de slotrit (gewonnen door Julien – zoon van Jean-François - Bernard) niet meer in het gedrang. In Paris-Nice, waarin hij (+39”) in 2019 na Egan Bernal al tweede werd, zal hij opnieuw meedoen voor het podium. Eigenlijk heeft hij voor Team Arkea-Samsic nu reeds een aanzienlijk gedeelte van zijn lucratief contract terugbetaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten