zondag 9 februari 2020

Dylan Groenewegen
dit jaar wel tuk op Milano-Sanremo?

Dylan Groenewegen begint op 21 juni aan zijn 27ste zomer en heeft al een aardige weg afgelegd, al kon hij op de slotdag in de Volta a la Comunitat Valenciana de zegekaap van zestig niet ronden. In een beklijvend duel van de Nederlandse bolides moest hij het in Valencia zelf afleggen tegen de drie jaar jongere Fabio Jakobsen die zo zijn 20ste succes als contractrenner boekte. 
Op 22 maart 2009 zag ik Dylan als 16-jarige eerstejaarsjunior op soevereine wijze (toen nog in Moerkerke) de Guido Reybrouck Classic winnen. Alexander Aerts (tweede) was de enige Vlaming die zich in een Nederlandse onderonsje kon mengen, ze stonden allemaal onscherp op de aankomstfoto. Dylan gaf een eerste keer zijn naamkaartje af, hij kwam toen uit voor het Avia-team van Rik Devoogdt.


Drie jaar later maakte hij zijn debuut als contractrenner bij De Rijke en meteen volgden ook de eerste overwinningen, die almaar kwalitatiever werden. Eerste absolute voltreffer, na zijn Nederlandse titel in 2016, was zijn spurtzege op de Champs Elysées waar hij de gechevroneerde André Greipel over de knie legde als afsluiter van zijn tweede Tour in 2017. Van dagzeges in de Tour maakte hij van dan af een goede gewoonte, in 2018 zelfs twee op een rij. 
Zijn strafste overwinning vond ik niettemin zijn tweede dagzege in Paris-Nice 2019 aan het eind van een chaotische waaieretappe die hij als enige pure sprinter overleefde in een elitegroepje van zeven met onder anderen Philippe Gilbert, Michal Kwiatkowski, Luis Leon Sanchez en Matteo TrentinMet dat vormpeil mocht je geredelijkerwijs van hem ook wat verwachten in Milano-Sanremo maar hij kwam er (78ste) helemaal niet aan te pas. Vier dagen later won hij (vòòr Fernando Gaviria, Elia Viviani en Nacer Bouhanni) wel Brugge - De Panne, de opvolger van de Driedaagse en een nieuwe manche van de World Tour. Het was één van de zeldzame uitzonderingen op de regel dat hij zoveel vlotter dagzeges behaalt in rittenkoersen, ook deze die onderdeel zijn van de World Tour.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten