vrijdag 21 februari 2020

Wie is de strafste
de renner-Remco 
of de mens-Remco?

De dagzege van Gonzalo Serrano in de Ruta del Sol werd terecht bejubeld. Het was een fraaie cartouche die hij in de straten van Iznajar afschoot en waarmee hij een weifelend peloton verraste. Toch zal de 25-jarige Madrileen, aan zijn vierde campagne bezig voor Caja Rural-Seguros RGA, allicht niet meer dan een vluchtige passant zijn. 20-02-20 bracht allicht zijn moment suprême, want in al zijn voorafgaande koersen eindigde hij niet dichter dan de vierde plaats.

Enkele uren later was het de beurt aan Remco aan wiens voornaam men almaar minder zijn familienaam zal toevoegen. Gisteren hield hij zich opvallend langdurig gedeisd maar zoals zijn ook al geweldige ploegmaat Joao Almeida (viert op 5 augustus zijn 22ste verjaardag) zich uitsloofde, was het een aangekondigde kroniek dat Evenepoel zou uitpakken. Tegen zijn explosie op vijfhonderd meter van de hoge finish op Alto da Foia was niemand bestand.
Hij verloor door zegezeker uit te bollen nog kostbare seconden waardoor Maximilian Schachmann nog vervaarlijk naderde. Het delirium van de dag?! Toch niet, want het godenkind groeide boven zichzelf uit als mens door zijn gedachten te verleggen naar Nikolas Maes, wiens zoontje Maurice vorige week doodgeboren werd en aan wie Remco zijn triomf opdroeg. Dat hij daar in volle euforie aan dacht, ventileert zijn maximale schoonmenselijkheid.
Overigens is zijn eindzege nog lang niet binnen want veertien anderen staan binnen de 33”. Vandaag is er de golvende langste (202 km.) rit naar Tavira en morgen een kortere (170 km.) naar de Alto do Malhão (2,5 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 9,7%), die tweemaal bestormd wordt. Weer een kolfje naar de pedalen van Remco, al hebben de vorm en de omstandigheden van de dag het laatste woord. Op zondag kan Remco de puntjes op de i plaatsen in de afsluitende 20,3 km. tijdrit rond Lagoa, licht glooiend en weinig technisch. Benieuwd hoe Remco zich daarin verhoudt tot wereldkampioen Rohan Dennis, zijn overwinnaar (-1’09”) op het wereldkampioenschap in Harrogate. Remco begint zeventien dagen later in Tirreno-Adriateco gevolgd door Milano-Sanremo aan de World Tour. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend maar dat is het niet. Zo lees ik in “de koers is van ons” de confidentie van Remo: “Afgelopen winter heb ik na mijn trainingen regelmatig kotsend over mijn stuur gehangen.”
Daar plukt hij nu dus de vruchten van en waarmee hij de kijkcijfers van Eurosport 1 (Telenet - kanaal 65 vanaf 15 uur) doet exploderen.
En dan is er ook nog dit “detail”: met zijn eclatante dagzege in de Algarve rondde Remco voor Deceuninck-Quick.Step de kaap van tien overwinningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten