maandag 17 februari 2020

Sergio Andres HIGUITA,
knap standgehouden na collectieve demonstratie van Education First

Education First is de grote winnaar de Tour of Colombia. Enkel de drie massaspurten (Juan Sebastian Molano van UAD telkens vòòr Alvaro Hodeg van Deceuninck-Quick.Step) ontglipten hen. De rest was voor EF1: de ploegentijdrit, de twee bergritten die Sergio Andres Higuita ook de eindoverwinning opleverden nadat hij de laatste dagzege aan zijn kompaan Daniel Felipe Martinez kon laten. Met hun beidjes overtroffen ze hun illustere landgenoot Egan Bernal. Zelfs de totaal onbekende Jonathan Klever Caicedo wurmde zich nog in de top vijf.
Education First aan bij de topploegen
Het is, niets meer maar ook niets minder, een momentopname aan het prille begin van het seizoen maar alvast één die kan tellen en vertrouwen moet ontlokken voor wat volgt. Education First kan op een verbazend collectief terugvallen. Behalve op Sergio Andres Higuita en Daniel Felipe Martinez kan het voor de klassementen ook terugvallen op Rigoberto Uran, Tejay Van Garderen en Michael Woods. Super dat er zich, naast Ineos en Jumbo, een derde grootmacht lijkt aan te dienen voor de grote ronden.
Education First mikt ook op het ééndagswerk. In dat verband wierf het Magnus Cort (Astana), Ruben Guerreiro (Katusha) en vooral Jens Keukeleire (Lotto-Soudal) aan als sidekicks voor Alberto Bettiol en Sep Vanmarcke. Last but not least is er good old Simon Clarke, niet de revelatie (daar is hij te oud voor) maar de veropenbaring van de lente 2019: tweede in Tour La Provence, achtste in de Strade Bianche, achtste in Tirreno-Adriateco, negende in Milano-Sanremo en bovenal tweede (na Mathieu van der Poel) in de Amstel Gold Race.
Voor de vlakke klassiekers en dagsuccessen in rittenkoersen wordt gerekend op de van Team Ineos overgekomen Kristoffer Halvorsen, de wereldkampioen der beloften in Doha 2016, die er de voorbije drie seizoenen te weinig van bakte en dus nu op revanche uit is.
Wat een weelde voor de slechts 46-jarige algemene manager Jonathan Vaughters, die zich bijzonder opwond over het feit dat er in de Etoile de Bessèges geen enkele medische controle werd georganiseerd. Hij werpt zich al langer op als een kruisvaarder tegen doping. Hij zit nooitt verlegen om een krasse uitspraak meer of minder. Zo orakelde hij dat de Tour of California, bij ontstentenis van overheidssteun, ongeveer evenveel kost als de Tour de France. Jawadde dadde, iedereen keek daarvan op maar wat blijkt: de AMGEN Tour of California wordt in 2020 on hold gezet met weinig kans op een hervatting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten