donderdag 6 februari 2020

Greg VAN AVERMAET
zal nòòit opvulling doch 
àltijd ré-fe-ren-tie zijn

Wanneer hij op 17 mei zijn 35ste verjaardag viert dan zal zijn 15de wielerlente erop zitten. Als koersende tiener was hij nochtans een late roeping want eerst … doelman bij de Uefa’s van S.K. Beveren. 
Zijn einde is nog niet in zicht want na een “een jaar dat niemand zal onthouden” werd Greg primus in de UCI One Day Race World Ranking. Inderdaad: een uitschieter ontbrak en dat beïnvloedde de perceptie en “de koers is van ons” schoffeerde hem door hem niet te weerhouden als kandidaat op de futiele titel van Flandrien, het raakte hem niet eens want zo kon hij een avond meer bij zijn drie vrouwen zijn: Ellen en hun dochters Fleur en Roos
Foto Gino COGHE
Toch zal hij de eer liever aan zichzelf houden dan opvulling te zijn. Op-vul-ling?! Dat zal hij nooit zijn maar wel àltijd re-fé-ren-tie! Hij mag dan de mindere zijn van de vaker winnende Tom Boonen en Philippe Gilbert, dé Belgische coryfeeën van de 21ste eeuw. Greg werd al evenmin wereldkampioen maar wel winnaar van de Olympische wegrit in Rio 2016, jammer dat hij de gouden trui geen vier seizoenen mocht dragen. En in de Tour van 2015 en 2016 behaalde hij overrompelende dagzeges waaraan zelfs Philippe Gilbert niet kan tippen. In het algemeen kan men Greg Van Avermaet plaatsen tussen Fred De Bruyne en Peter Van Petegem.
Wat brengt 2020? “Zijn” Ronde van Vlaanderen is niet langer een obsessie maar wel een blijvende hartewens, die ik hem liever toedicht dan Philippe Gilbert Milano-Sanremo. Greg Van Avermaet onderscheidt zich trouwens ook van de onterecht hoger ingeschatte Peter Sagan. Greg beperkte zich niet tot de klassiekers die hem op de buik zijn geschreven maar hij maakte er ook het beste van in de minder voor de hand liggende opdrachten als La Doyenne en ILombardia, waarin hij te maken kreeg met minder uitgeputte concurrenten. Zelfs in het loodzware wereldkampioenschap van Harrogate was hij de enige Belg die hardnekkig overeind bleef voor een aardige achtste plaats. Het was overigens vanaf 2007 zijn dertiende WK op een rij dat hij uitreed. Het begrip “opgave” komt heel zelden voor in de portfolio van de ingeweken Dendermondenaar. 

En de opvolging is ook al in de maak met Luca D’Hollander, een kruisbestuiving van Glenn en van Claudia Van Avermaet. Luca bevindt zich aan de vooravond van zijn verkenningsronde als junior, waarin hij geen haast hoeft te maken want hij maakt het hele seizoen 2020 door als 16-jarige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten