woensdag 5 februari 2020

Het alter ego van wijlen Joaquim Agostinho

Rui COSTA, de vergeten wereldkampioen

Rui Costa heeft de openingsrit van de Tour of Saudi Arabia gewonnen. Zijn vorig succes dateerde al van bijna drie jaar geleden in dezelfde buurt, Abu Dhabi Tour, waarin hij een dagzege in de eindoverwinning verlengde.
Hoevelen zouden zich nog herinneren dat Rui Alberto Faria da Costa in  Firenze 2013 wereldkampioen werd, waarbij hij Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali? Hij was géén dissonante titelvoerder op het einde van zijn beste seizoen met een rist ereplaatsen in de mooiste koersen overspannen door twee dagzeges en dé eindzege in Zwitserland maar bovenal twee bergetappes (in Gap en op Le Grand Bornand) in de Tour. Een spraakmakend klassement zat aan dat laatste niet vast want hij parkeerde op de 27ste plaats. Om veel dichter te eindigen is hij niet bestendig genoeg want zijn momenten overstegen zijn regelmaat. Hij kan het dus ook in de ééndagskoersen, waarvan hij vooral de G.P. de Montréal in 2011 won (twee maanden nadat hij zijn naamkaartje afgaf in de Tour, meer bepaald op Super-Besse) en het podium haalde als derde in de Giro di Lombardia 2014 en in Liège-Bastogne-Liège 2016. De jongste jaren was hij minder maar hem op zijn 33ste afschrijven is voortvarend, hij blijft een kandidaat voor een uitschieter.
Rui Costa is na wijlen Joaquim Agostinho de beste Portugese coureur ooit. Die kon wel een spraakmakend klassement afdwingen en dat vooral in de Tour, waarin hij pas op zijn 26ste debuteerde maar wel een dozijn keer in de top vijftien eindigde, in 1978 en 1979 werd hij derde. In de Vuelta 1974 werd hij (+11”) zelfs tweede na Jose Manuel Fuente. Hij scoorde vanaf 1970 een loepzuivere hattrick in de ronde van zijn land. In de ééndagskoersen was hij amper aan zet.
Portugal is géén traditionele wielernatie. Er waren vooral ook nog deze drie:
Acacio Da Silva (vijf dagzeges in de Giro en drie in de Tour, vijfde in Liège-Bastogne-Liège 1984 en in de Giro di Lombardia 1986);
• Jose Azevedo (vijfde in de Giro 2001 en in de Tour 2004);
• Jose Martins (een klassementsrenner die vooral in Spanje sporadisch in de tweede rij opdook). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten